Visszaszorulóban a hitelkártyák

Visszaszorulóban a hitelkártyák

Jelentősen nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma az elmúlt negyedévben, amellyel párhuzamosan tovább folytatódott az előző időszakokhoz hasonlóan az érintőkártyák arányának növekedése. Ezzel összhangban 2018 negyedik negyedévében is szignifikánsan bővült a hazai fizetési kártyás vásárlási forgalom, ami hozzájárult ahhoz, hogy az év egészét tekintve a tranzakciók száma és értéke mintegy 24, illetve 23 százalékkal haladta meg az előző évi forgalmi adatokat – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma kismértékű, mintegy 22 ezer darabos növekedést követően 2018 negyedik negyedévében megközelítette a 10,7 milliót. Ez az év eleji értékhez képest mintegy 120 ezerrel több számlát jelent. Az elsődlegesen fizetési célra használt forint fogyasztói számlák megközelítőleg 6,7 milliós száma szinte változatlan volt az év utolsó negyedévében is, azonban a megtakarítási célú számlák 2016 óta tartó csökkenése megállt, számuk a negyedik negyedévben 3 ezres növekményt mutatott. Az egész év tekintetében az elsődlegesen fizetési célú számlák száma mintegy 60 ezerrel növekedett, míg a megtakarítási számlák száma megközelítőleg 11 ezerrel csökkent.

Egyre kevesebb a hitelkártya

A hazai kibocsátású fizetési kártyák számának év eleje óta tartó emelkedése tovább folytatódott, számuk megközelítette a 9,4 milliót. A kártyák típusa szerinti változás azonban eltérő képet mutat, a betéti kártyák majd 200 ezres növekedéséhez a hitelkártyák közel 12 ezres csökkenése társult, így a betéti kártyák aránya az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 86 százalékot. Az érintőkártyák számának töretlen emelkedése 2018 negyedik negyedévében is folytatódott, a megelőző negyedévhez képesti több, mint 251 ezres növekmény eredményeként az év során összesen közel 844 ezerrel növekedett a számuk, így arányuk az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 79 százalékot.

A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma év végén – meghaladva a 116 ezret –közel 10 ezerrel több, mint az év elején. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS terminálok száma az egész év vonatkozásában több, mint 8 ezerrel emelkedett. Az elfogadóhelyeken üzemelő terminálok közel 86 százaléka teszi lehetővé az érintéses fizetést.

Rekordot döntöttek a kártyás vásárlások!

2018 negyedik negyedévében – megközelítve a 209 millió darabot – minden eddiginél magasabb volt az egy negyedév alatt a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlások száma, amely így az év egészében meghaladta a 765 milliót. Ez közel 24 százalékkal több tranzakciót jelent, mint amennyi 2017-ben történt. A növekedés a vásárlások rekord nagyságú értékében is megmutatkozott, amely 2018 negyedik negyedévében meghaladta az 1547 milliárd forintot, így 2018-ban összesen 5450 milliárd forint vásárlási forgalom realizálódott. Ez több, mint 23 százalékkal magasabb érték, mint amekkora 2017-ben volt. A hazai kibocsátású kártyákákkal végrehajtott érintéses tranzakciók aránya a fizikai elfogadóhelyeken történt kártyás vásárlásokon belül mintegy 89 százalékot tett ki 2018 negyedik negyedévében, ami több, mint 10,5 százalékpontos emelkedést jelent 2017 negyedik negyedévéhez képest. 

A fizetési műveletek értékét tekintve 2018 negyedik negyedévében az összforgalom több, mint 81 százaléka bonyolódott le az érintéses technológia alkalmazásával, a hagyományos tranzakciók átlagértéke azonban még mindig mintegy 1,8-szerese az érintéses fizetésekének (11 857, illetve 6 438 forint). Folytatódott az internetes vásárlási forgalom bővülése is, darabszámban mintegy 29, értékben pedig közel 26 százalékos volt az emelkedés ezen a téren az előző év azonos negyedévéhez képest, azonban ez a szegmens a teljes kártyás vásárlási forgalomnak csak kis részét – darabszámban 8, értékben pedig 12 százalékát – tette ki.

A fizetési kártyás készpénzfelvételek darabszáma (26,9 millió) ugyan kis mértékben, 302 ezerrel csökkent az előző év negyedik negyedévéhez képest, azonban a felvett készpénz összértékét (2108 milliárd forint) tekintve mintegy 7 százalékos emelkedés tapasztalható 2017 azonos időszakához képest.

A magyarországi pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forintátutalások darabszáma megközelítőleg 64 milliót, összértéke pedig mintegy 173 ezer milliárd forintot tett ki 2018 negyedik negyedévében, ami rendre 6, illetve 5 százalék növekedést jelent 2017 azonos időszakához viszonyítva. Ez megfelel az egész éves növekedésnek is. Az átutalások mellett az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések forgalma is bővült. Ez a növekedés a darabszám (19,6 millió) tekintetében 7, értékben (mintegy 232 milliárd forint) pedig közel 9 százalékot jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2018 egészét tekintve a csoportos beszedések darabszámának emelkedése megközelítőleg 4, értékének bővülése pedig mintegy 8 százalékot tett ki.

Egyre több a bankkártyás visszaélés

2018 harmadik negyedévében a kibocsátói oldalon elkövetett fizetési kártyás visszaélések száma (közel 16 ezer darab) mintegy 60 százalékos, az okozott kár értéke (megközelítőleg 408 millió forint) pedig mintegy 38 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Továbbra is jellemző, hogy a visszaélések elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, főként internetes vásárlási tranzakciókat érintik, darabszámukat tekintve mintegy 80, értékben pedig a visszaélések közel 83 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz. A tranzakció iránya szerinti bontás tekintetében a visszaélések döntő többsége (darabszámban 82, értékben 91 százalék) változatlanul a határon átnyúló forgalomhoz kapcsolódott. Mindezek mellett azonban 2018 harmadik negyedévében – a fogyasztóknak kedvező jogszabályi háttér miatt – a pénzforgalmi szolgáltatók által a kibocsátói oldalon leírt teljes kár (387 millió forint) mindössze 8 százalékát kellett a kártyabirtokosoknak viselniük. 2018 harmadik negyedévében a hazai fizetésikártya-elfogadó hálózatban lebonyolított visszaélések száma (2646 darab) és az okozott kár értéke (megközelítőleg 130 millió forint) mintegy 30, illetve 26 százalékkal emelkedett 2017 azonos időszakához képest. Mindezek mellett azonban a visszaélések teljes forgalomhoz viszonyított aránya továbbra is elhanyagolható mértékű.

Fotó: Pexels

Biztosítók