Változatlanul szárnyalnak az ingatlanalapok

Változatlanul szárnyalnak az ingatlanalapok

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 11,5 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriákon belül vegyes kép rajzolódik ki, de a lényeg változatlan: az ingatlanalapokba érkezik a friss tőke, míg az abszolút hozamú alapokból távozik. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,8%-kal növekedett februárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.297 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Februárban 0,8 %-kal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon folytatódott az emelkedés, míg a fejlődő világ tőzsdéin stagnálást tapasztalhattunk. Ezzel szemben a BÉT-en némi korrekciót láthattunk. A devizapiacon mind dollárral, mind az euróval szemben gyengült valamelyest a forint.

A pénzpiaci alapok darabszáma és vagyona is tovább csökkent a hónap során, ami a múlt hónap során már említett EU rendelet előírásainak következménye, melyek jelentősen szigorítják a működési feltételeket. További pénzpiaci alapok esetében döntöttek a befektetési politika átalakítása mellett. Folytatódott tehát az átrendeződés a pénzpiaci alapok kárára és a rövid futamidejű kötvényalapok javára. A pénzpiaci alapok vagyona 11,7%-kal csökkent.


A kötvényalapok esetében a rövid futamidejű kötvényalapoknál láthattunk nagyobb tőkebeáramlást, igaz ez technikai jellegű, a pénzpiaci alapoknál említettek miatt. A másik két alkategória esetében jelentősebb tőkemozgást nem tapasztalhattunk. Mindennek eredőjeként a kötvényalapok vagyona összességében 1%-kal nőtt a hónap során.

A vegyes alapoknál a kötvénytúlsúlyos alapok esetében volt 6,3 milliárdos visszaváltási többlet, míg a másik két alkategória esetében tulajdonképpen nem volt tőkemozgás. A hozamok és a tőkekiáramlás eredőjeként a vagyon nagysága végül csak 0,3%-kal nőtt.

A részvényalapokba 4,5 milliárdnyi tőke érkezett és a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 2,6%-kal növekedett.

A tőkevédett alapok esetében újra emelkedést láthatunk a vagyon nagyságában. Mivel mindössze fél milliárdos volt a tőkebeáramlás, ezért a 4,2%-os vagyonnövekedés elsősorban a hozamoknak köszönhető.

Az abszolút hozamú alapokból ebben a hónapban 10,5 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok azonban pozitívan alakultak, s ha nem is teljesen tudták kompenzálni a tőkekivonást, de annak mértékét csökkentették. Mindennek eredőjeként a vagyon nagysága mindössze 0,2%-kal csökkent.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban az értékesítéseket 4,2 milliárd forinttal haladták meg a visszaváltások. Mivel a hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyonváltozás összeségében mínusz 3,3% lett.

Az ingatlanalapokba ebben a hónapban 26 milliárdnyi friss tőke érkezett. A beáramló tőkéhez hozam is kapcsolódott, így összességében 1,8%-kal nőtt a kategória vagyona a hónap során.

Az árupiaci alapoknál 1,4 milliárdos tőkekiáramlást láthattunk a hónapban, amin a hozamok nem tudtak változtatni. Mindennek eredőjeként a vagyoncsökkenés 2,9%-ot mutat.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban kisebb tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon nagysága 2,7%-kal növekedett.

Fotó: Pexels

Biztosítók