Vakvágányra futhat a gyorsvasút terve

Vakvágányra futhat a gyorsvasút terve

A két évvel ezelőtti francia–olasz megállapodás értelmében gyorsvasúti útvonallal kötnék össze Lyont és Torinót.

Repedések mutatkoznak a június elején beiktatott olasz kormányzati szövetségen: az Öt Csillag Mozgalom leállítaná a TAV-projektet, koalíciós partnere, az Északi Liga ezzel nem ért egyet. A két évvel ezelőtti francia–olasz megállapodás értelmében gyorsvasúti útvonallal kötnék össze Lyont és Torinót, a terv azonban a kezdetektől fogva megosztónak bizonyult. Az előző kormány a heves tüntetések ellenére is kitartott a projekt megvalósítása mellett, az Öt Csillag Mozgalom élén álló Luigi Di Maio viszont a munkálatok lezárását ígérte kampányprogramjában.

Pénteken az olasz sajtó arról cikkezett, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök az Öt Csillag Mozgalom nyomásának engedve felfüggesztette a vasútépítési munkálatokat, miután Danilo Toninelli közlekedési miniszter a napokban kijelentette:

a TAV a közpénz pazarlása.

Toninelli hangsúlyozta, hogy az eredetileg 9,6 milliárd eurósra tervezett beruházás a legfrissebb becslések szerint 26,1 milliárd eurósra duzzadhat, emellett azt is nehezményezte, hogy Párizsra kisebb költségvetési terhet ró a projekt megvalósítása, mint Rómára. A megállapodás szerint ugyanis a költségek 40 százalékát az Európai Unió állja, míg Franciaország a 25, Olaszország pedig a 35 százalékát.

 

A 9,6 milliárd eurósra tervezett beruházás 26,1 milliárd euróba kerülhet

Ma értesültünk az olasz álláspontról, figyelemmel kísérjük az eseményeket, és szeretnénk világosan látni, mert nagy a zűrzavar az üggyel kapcsolatban

– nyilatkozta az ANSA hírügynökségnek Stéphane Guggino, az Alpok alatt húzódó vasútvonal létrejöttéért felelős francia bizottság megbízottja.

A Liga élén álló Matteo Salvini pénteken kijelentette: „Előre kell haladni a TAV-projekttel, nem visszafelé.” Valamivel később a miniszterelnöki hivatal közölte: Conte nem függesztette fel a munkálatokat, de az ügyet vizsgálják, és ennek keretében Toninelli vezetésével költség-haszon elemzéseket végeznek. Sajtóinformációk szerint a közelmúltban egyéb kormányzati belviszályok miatt Di Maio azt követelte Giovanni Tria gazdasági minisztertől, hogy mondjon le, bár ő ezt utólag cáfolta, és pénteken Conte is kiemelte:

Tria nem hagyja el a kormányt.

A piacokat mindenesetre megrázta a bizonytalanság, a tízéves olasz állampapírok hozama az elmúlt másfél hét alatt 27 bázispontot emelkedett.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Fotó: AFP

Biztosítók