Új szabályok jönnek a biztosítókra is

Új szabályok jönnek a biztosítókra is

Kibővül a kgfb-biztosítók közös kártörténeti nyilvántartása a pénzügyi közvetítőrendszert érintő egyes törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló új tervezet szerint, amely a kormány honlapján jelent meg - számol be a Napi.hu.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvény jelenleg is előírja a biztosítók számára a közös kártörténeti nyilvántartás létrehozását. Ezt a biztosítók a szerződéskötésre kötelezettek veszélyközössége terheinek megfelelő elosztása érdekében, a szerződések díjának kockázatarányos megállapítása érdekében, a kártörténeti adatok felhasználása, a kárrendezéssel kapcsolatos feladatok ellátása, továbbá a kártörténeti igazolások kiadása céljából hozzák létre. A felsorolás most kiegészül a biztosítási időszakra vagy ugyanazon biztosítási időszak egy részére kötött további biztosítási szerződés érvénytelenségének nyilvántartásával. Így gyorsan kiderül, ha valaki két kgfb-szerődést kötött ugyanarra a járműre.

A biztosítási törvény új előírása szerint a biztosító vagy a viszontbiztosító vezető állású személye, valamint egyéb vezetője köteles a biztosítónak vagy a viszontbiztosítónak két munkanapon belül bejelenteni, ha a szakmai alkalmassággal és üzleti megbízhatósággal kapcsolatos követelményeknek már nem felel meg.

A fentieken kívül ,a törvénytervezet szerint lesz egyszerűsített értékpapír kibocsátási tájékoztató, szabályozott lesz a követeléseket értékpapírosító Különleges célú gazdasági egység, és az örökösök adott esetben 50 ezer euró plusz kártalanításhoz juthatnak az elhunyt betétje után. A 13 törvény módosítását 176 paragrafusba foglalta a jogalkotó Pénzügyminisztérium (PM).

Indoklást nem tartalmaz a tervezet és véleményt szeptember 11-ig lehet fűzni hozzá.

Fotó: pixabay.com

Biztosítók