Új rekord a globális biztosítási piacon

Új rekord a globális biztosítási piacon

Tavaly a biztosítási díjbevételek globálisan meghaladták az 5 ezer milliárd dollárt, ami új rekordnak számít. A Swiss Re sigma jelentése szerint ebben az iparágban is megfigyelhető a keletre, különösen Kína és Ázsia feltörekvő piacai felé történő súlyponteltolódás.

A Swiss Re legújabb sigma jelentése a gazdaság keletre tolódására összpontosít: a növekedés motorjai egyre kevésbé az érett nyugati piacok, szerepüket a feltörekvő országok, különösen az ázsiai-csendes-óceáni piacok és Kína veszik át. 

A viszontbiztosító szerint 2018-ban a biztosítási díjbevételek meghaladták az 5 193 milliárd dollárt, ami új rekordot jelent: a világ bruttó hazai termékének (GDP) több mint 6%-ának felel meg. Mindez azt mutatja, hogy a biztosítási ágazat igen komoly szerepet játszik a fenntartható fejlődés és a gazdasági rugalmasság támogatásában, emellett a biztosítási szektor hosszú távú befektetői szerepe egyre fontosabbá válik. 

A díjbevételek nominálisan (4,8%) és reál értéken (1,5%) is növekedtek, bár a 2017-esnél kisebb mértékben, nagyrészt az életbiztosítási, azon belül is a kínai életbiztosítási piac lassulása miatt. 

A jelentés szerint a biztosítási kilátások ígéretesek: miközben a globális gazdasági növekedés lassul, a Swiss Re arra számít, hogy a biztosítási kereslet a következő két évben sem csökken, ami nagyrészt a kínai élet- és nem-életbiztosítási díjbevételek várható növekedésének köszönhető. 

A globális biztosítási piac legnagyobb szereplője továbbra is az Egyesült Államok, melyet Kína és Japán követnek, azonban a keleti irányba történő súlyponteltolódás egyre hangsúlyosabb. 

2019 és 2020 folyamán a nem-életbiztosítási díjbevételek a fejlett piacokon várhatóan 1,8%-kal fognak emelkedni, ami alacsonyabb, mint 2018-ban, de magasabb az 1,1%-os historikus átlagnál. Ez a várakozás azon alapszik, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában továbbra is stabil marad a díjbevételnövekedés, köszönhetően a díjak emelkedésének. Más fejlett országok várhatóan a hosszú távú átlagos növekedési trendet követik majd. A nem-életbiztosítások nyereségessége azonban továbbra is nyomás alatt marad. 

Az életbiztosítási piac az elkövetkező két évben várhatóan évi 3%-kal bővül majd, köszönhetően Ázsia, azon belül is Kína talpra állásának, ahol ismét megemelkedhet a kereslet a megtakarítási termékek iránt. A fejlett piacokon alacsony, de pozitív növekedés várható. 

A nem-életbiztosítási szektor hosszú távú sebezhetőségei között említi a jelentés a fejlett vezetéstámogató rendszerek elterjedését, ami várhatóan nyomást helyez majd a gépjárműbiztosítási díjakra. Az életbiztosítások esetében az alacsony kamatkörnyezet miatt a domináns megtakarítási üzletág nyomás alatt áll. Az öregedő lakosság és az állami nyugdíjak csökkenése ugyanakkor növelheti a magánpiaci megoldások, például az életbiztosítások iránti keresletet, amihez a biztosítóknak ugyanakkor innovatív, vonzó termékeket kell kínálniuk – állítja a Swiss Re.

Ázsia lesz a növekedés motorja

Kína tavaly is megőrizte pozícióját a világ második legnagyobb biztosítási piacaként. 2018-ban összesen 575 milliárd dollár díjbevétele keletkezett, ami a globális összeg 11%-a. 

A nem-életbiztosítási díjbevétele tavaly 12%-kal nőtt, köszönhetően főként a baleset- és egészségbiztosítások iránti erős keresletnövekedésnek. 

Az elkövetkező két évben Kína járul hozzá legnagyobb mértékben a globális élet- és nem-életbiztosítási piac növekedéséhez. A viszontbiztosító prognózisa szerint 2029-re az ázsiai-csendes-óceáni térség piaci részesedése a globális biztosítási díjakból 42% lesz, melyen belül Kínáé 20%-ra nő, így az ország 2030 közepére a legnagyobb biztosítási piaccá válhat, megelőzve USA-t.

Forrás: sigma No 3/2019, Swiss Re

Fotó: Pixabay

Biztosítók