Új csúcsokra ért kilenc hónap alatt a lakossági hitelezés

Új csúcsokra ért kilenc hónap alatt a lakossági hitelezés

A lakossági hitelpiac az első három negyedévben több mint negyven százalékkal nőtt, miközben változatlanul a személyi kölcsönök és a lakáshitelek dominálnak. A háztartások hitelállománya újra stabilan hatezermilliárd forint felett mozog.

A vártnál is erősebben bővült 2018 első három negyedévében a lakossági hitelpiac, ezzel a válság óta a legerősebb kilenc hónapot produkálta – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. A hazai háztartások – folyószámlahitelek nélkül – közel 1135 milliárd forintnyi új lakás- és fogyasztásihitel-szerződést kötöttek a vizsgált időszakban, ez 42 százalékkal nagyobb érték az egy évvel korábbinál. A jegybank az új kihelyezéseken belül a lakáshiteleknél 35,7 százalékos növekedést mutatott ki 641,7 milliárd forintnyi szerződéses összeg mellett, a fogyasztási hitelek pedig bő 51 százalékkal bővültek, 493,3 milliárd forintnyi új kölcsönnel. Az új lakáshitel-szerződéseknél figyelemre méltó a hosszú kamatperiódusú konstrukciók terjedése:

a szeptemberben kihelyezett 77,6 milliárd forintnyi új kölcsön nem egészen 15 százaléka volt változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatperiódusú.

A fogyasztási hiteleken belül – hasonlóan az elmúlt években tapasztaltakhoz – egyértelműen a személyi kölcsönök számítanak a húzóterméknek: ezekből 342,7 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások kilenc hónap alatt, több mint a másfélszeresét az egy évvel korábbi mennyiségnek. Az áruvásárlási és egyéb hitelek összege is látványosan, csaknem a két és félszeresére nőtt egy év alatt, ám itt a kilenchavi volumen jóval szerényebb – 53,6 milliárd forintos – volt. Továbbra sem tolongtak viszont a háztartások a szabad felhasználású jelzáloghitelekért:

igaz, hogy ebben a szegmensben is 17,2 százalékkal nőtt a szerződéses összeg 2017 első kilenc hónapjához képest, de ezzel együtt is alig több, mint 51 milliárd forintot tett ki.

A folyószámlakölcsönöknél továbbra sem erősödik a hitelfelvételi kedv: ezeknél nem egészen 2760 milliárd forintnyi volt a lakossági és egyéni vállalkozói ügyfelek kilenchavi alatti kerete, nagyjából 3,5 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. A kamatozó hitelkártya-követeléseknél igénybe vett összeg 2,5 százalékkal emelkedett az első három negyedévben 2017 azonos időszakához képest, és meghaladta az 1157 milliárd forintot.

A lakossági hitelpiac szárnyalása az állományi adatokon is tükröződik: a háztartások hiteleinek állománya szeptember végére megközelítette a 6064 milliárd forintot, ami az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékos növekedés.

Fotó: Pixabay

Biztosítók