TOVÁBBRA SEM TÖRŐDÜNK A MAGAS LAKÁSÁRAKKAL

TOVÁBBRA SEM TÖRŐDÜNK A MAGAS LAKÁSÁRAKKAL

A lakásárak emelkedése a Genertel felmérésében szereplő 1000 megkérdezett kevesebb, mint 20 százalékát aggasztja, de az 56% nem is tervez a közeljövőben ingatlan vásárolni. A felmérésben résztvevők 67 százaléka szerint további árnövekedés is várható a piacon. Lakásbiztosítás terén meglepően naprakészek a magyarok, közel 70%-uk tisztában van a díjjal és a szolgáltatásokkal, ugyanakkor – nem meglepő módon - 65%-uk örülne kedvezőbb havidíjnak.

A lakásárak és bérleti díjak növekedésének számos következménye van a lakosságra nézve, amelyekre a Genertel kíváncsi volt. Második alkalommal kérdeztek meg 1000 főt az ingatlanpiaci változások hatásairól; a megkérdezettek 34 százaléka budapesti, 66 százalék vidéki lakos. A válaszadók 34%-a 36-55 év közötti, 60% 56 évnél idősebb, és a fennmaradó 6% pedig 36 év alatti volt. A kérdések 3 csoportra bonthatóak: az ingatlanpiaci változások, árak alakulásával, a tervezett lakásvásárlás/vétel vagy felújítási szándékkal, illetve a lakásbiztosítással kapcsolatosan kérdezett a Genertel.

Nem tervezünk lakást venni 

A lakáspiacon tapasztalható árnövekedést természetesen idén is észlelik a Genertel által megkérdezettek és tavalyhoz hasonlóan, most is 67%-uk gondolja, hogy folytatódni fog az árak emelkedése. Az ingatlanok vételi árának emelkedése ugyanakkor kevesebbeket aggaszt, mint tavaly; csak a megkérdezettek 18%-át (tavaly: 32%) zavarja, vélhetően amiatt, mert a tavalyi 40 százalékhoz képest idén már 56% válaszolta azt, hogy biztosan nem vesz ingatlant. Csupán 44 százalék tervez lakásvásárlást, vagy felújítást 2017- vagy 2018-ban. A válaszadók 21 (tavaly 18%) százaléka úgy véli, hogy jól jár a lakásárak növekedésével, ez az a réteg, akik árulják az ingatlanjukat és remélik, hogy a magas ár ellenére is tudnak vevőt találni.
Egy kérdés érintette a bérleti díjakat; bár a megkérdezettek csupán 7%-a albérlő, de többségüket – 83% - nem meglepő módon rosszul érinti az ingatlanok bérleti díjának emelkedése.. A megkérdezettek döntő része (93%) lakástulajdonos, így őket ez a kérdés nem érintette.

Kevesebb az ingatlanbefektetés

Tavalyhoz képest csökkent valamelyest azok aránya, akik vásárolnának ingatlant befektetési céllal, a tavalyi 70% helyett most 64,5% mondott igent, 24,3% kizárta ezt a lehetőséget, a fennmaradó 11,2% pedig nem tudta megmondani.

Tudatosan kezeljük a lakásbiztosítást

Meglepő válaszok érkeztek a biztosítást érinti kérdésekre. A Genertel előzőleg végzett felméréseihez képest most megfontoltabbnak, tudatosabbnak tűnnek a válaszadók: azok közül, akik rendelkeznek lakásbiztosítással, 66 százalék állítja azt, hogy tisztában van a lakásbiztosítása díjával, illetve a szolgáltatásaival, lévén, hogy azt nemrég kötötte vagy éppen ellenőrizte. A fennmaradó 7% nem szokta nézni a díjakat, nem foglalkozik a biztosításával, 7% nem rendelkezik biztosítással.

Megoszlanak a vélemények a tekintetben, hogy a lakásbiztosítás díjak növekedni fognak-e a lakásárak miatt. A válaszadók 61%-a szerint igen, 19% szerint nincs hatással a lakásár a biztosításra, a fennmaradóak pedig nem tudtak érdemben választ adni.
Változás tavalyhoz képest, hogy többen vannak azok, akik szeretnének kedvezőbb, azaz olcsóbb lakásbiztosítási díjakat: 46% helyett idén 65% örülne némi csökkenésnek.

Biztosítók