TOVÁBB NÖVELTÉK MEGTAKARÍTÁSAIKAT A PÉNZTÁRTAGOK

TOVÁBB NÖVELTÉK MEGTAKARÍTÁSAIKAT A PÉNZTÁRTAGOK

Az alacsony hozamkörnyezet ellenére 4,6 százalékkal 1304 milliárd forintra növelték összvagyonukat az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak az év első felében, eközben az egy főre jutó átlagvagyon 5 százalékkal 1,2 millió forint fölé nőtt – idézi a Világgazdaság ÖPOSZ-tagok eredményeit.

A szövetséghez tartozó nyugdíjpénztáraknál a tagok egyéni befizetései januártól júniusig 28,8 milliárd forintot tettek ki, ami éves szinten 16,8 százalékos bővülésnek felel meg. Kravalik Gábor ÖPOSZ-elnök szerint a pénztári megtakarítások növekedésében továbbra is kulcsszerepet vállalnak a pénztártagok. A korábbi adóváltozások után az volt a szektor tapasztalata, hogy a kieső munkáltatói befizetéseket a tagok igyekeztek saját forrásból pótolni, befizetni egyéni számláikra. Kedvező változás, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a munkáltatói befizetések – az elmúlt időszak negatív tapasztalatával szemben – ismét növekedtek, 12,2 százalékkal 19,7 milliárd forintra. Az ÖPOSZ elnöke szerint a nettó reálbérek növekedése révén bővülő lakossági pénzügyi mozgástér, illetve a 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adókedvezmény változatlansága miatt folytatódik a nyugdíjcélú megtakarítások felértékelődése. 
A féléves összesítésből kiderül az is, hogy az egészségpénztárak szintén jól teljesítettek. Június végén az ÖPOSZ-hoz tartozó egészségpénztárak összvagyona meghaladta az 53 milliárd forintot, ez 3,8 százalékos emelkedés éves szinten. 
Az egészségkasszák népszerűségét jól mutatja, hogy az év első felében több mint 4,7 millió alkalommal finanszíroztak különböző szolgáltatásokat a tagok számára összesen 23 milliárd forint értékben. Ez 47, illetve 29 százalékos növekedés éves szinten. 
Az egészségpénztáraknál az első fél évben a munkáltatói befizetések 2,9 százalékkal 8 milliárd forint alá csökkentek, míg az egyéni befizetések a tavalyi év azonos időszakához képest 25,6 százalékkal 10,4 milliárd forintra emelkedtek.
Kravalik Gábor az egészségpénztárak kapcsán megjegyezte, hogy a pénztártagok egészségtudatosak, de az egészségcélú előtakarékosságban a munkáltatók szerepe talán még fontosabb.

Biztosítók