Töretlen bővülés a kártyás fizetési forgalomban

Töretlen bővülés a kártyás fizetési forgalomban

2018 második negyedévében továbbra is dinamikus, 25 százalékos volt a fizetési kártyás vásárlási forgalom bővülése. Ezen belül folytatódott az érintéses technológia térnyerése, már a kártyás vásárlások több mint három negyede történt az új technológia használatával. A fizetési rendszerek forgalma 2018 második negyedévében az előző negyedévhez, valamint az előző év azonos időszakához mérten is jelentősen növekedett, a pénzforgalmi likviditás továbbra is bőséges – közölte az MNB.

2018. második negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyák közel 9 milliós darabszáma nem változott jelentős mértékben, ugyanakkor tovább nőtt az érintőkártyák aránya, a negyedév végén a hazai kártyák közel 77 százaléka rendelkezett ezzel a funkcióval. A fizikai elfogadóhelyek száma 6 százalékot meghaladó mértékben nőtt a második negyedévben az előző időszakhoz képest, míg az internetes elfogadóhelyek esetében a bővülés némileg mérsékeltebb (4 százalékos) volt. Az időszak végén üzemelő 146 ezer terminál 86 százaléka tette lehetővé az érintéses fizetések lebonyolítását.

Az év második negyedévében 25 százalékot meghaladó volt a fizetési kártyás vásárlási forgalom bővülése az előző év azonos időszakához képest, ami azt jelentette, hogy a hazai kibocsátású kártyákkal belföldön 1355 milliárd forint összértékben bonyolítottak le mintegy 190 millió darab vásárlási tranzakciót. Tovább folytatódott az érintéses fizetések térnyerése, a 139 millió darab tranzakció összértéke 824 milliárd forint volt a második negyedévben, ami az előző év azonos időszakához képest 40 százalékos, ill. másfélszeres növekedést jelentett. Ennek eredményeként a hazai elfogadói hálózatban magyar fizetési kártyákkal lebonyolított összes vásárlási tranzakció 79 százaléka, értékben pedig több mint kétharmada történt az új technológia használatával. A korábbi negyedévekhez hasonlóan, 36 százalékkal nőtt 2017 második negyedévéhez képest a fizetési kártyákkal lebonyolított internetes vásárlások száma (13 millió darab), míg a forgalom összértéke közel harmadával bővült.

2018 első negyedévében a kibocsátó oldali fizetési kártyás visszaélések száma mintegy 15 ezer darab volt, az okozott kár értéke pedig 408 millió forint volt. A visszaélések továbbra is leginkább a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő tranzakciókhoz kapcsolódnak (az esetek 84 százaléka), míg az okozott kár közel 86 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz. A tranzakciók irányát tekintve elsősorban a határon átnyúló forgalom érintett, a darabszámban 79, az okozott kár értékét nézve pedig 88 százalékos a nemzetközi forgalomhoz kapcsolódó visszaélések aránya. Az elfogadói oldalon mind a visszaélési esetek száma (1562 darab), mind az okozott kár összértéke (83 millió forint) emelkedett az előző év azonos időszakához képest, azonban a visszaélések forgalomhoz viszonyított aránya továbbra is rendkívül alacsony.

A pénzügyi intézmények pénzforgalmi bevételei 2018 első félévében megközelítették a 253 milliárd forintot, ami 5 százalékos emelkedést jelentett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A legfontosabb bevételi forrás az átutalási és a számlavezetési szolgáltatás volt, amely az összes bevétel közel 25, ill. 20 százalékának volt a forrása. A hazai pénzforgalmi szolgáltatók kártyaelfogadási szolgáltatáshoz kapcsolódó bevételei az év második negyedévében több mint 15 százalékkal emelkedtek 2017 azonos időszakához viszonyítva, és megközelítették a 10,6 milliárd forintot. A kereskedőktől beszedett, majd a kártyatársaságokon keresztül a kártyakibocsátó bankok felé továbbított bankközi jutalék összege közel 2,9 milliárd forintot tett ki, a POS terminálokhoz kapcsolódó díjakból pedig 292 millió forint folyt be a pénzforgalmi szolgáltatókhoz. A fennmaradó 7,4 milliárd forintot a kereskedői díjakat jelentő egyéb bevételek adták.

Fotó: pixabay.com

Biztosítók