Tetőzésen túl az építőanyag-árak?

Tetőzésen túl az építőanyag-árak?

A korábbiaknál szolidabb, 2–7 százalék közötti árváltozásról számoltak be az első fél évben a szegmensenként 10–30 százalékos forgalombővülést elérő építőanyag-gyártók – tájékoztatta a Világgazdaságot Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (Méasz) elnöke. A szövetség tagjainak jelentése szerint a legintenzívebben a szerkezetépítő és egyes kapcsolódó termékek iránti kereslet nőtt.

 

A szakképzett munkaerő megtartása érdekében a gyártók tovább emelték a béreket, de a kapacitásokat így is nehéz bővíteni, sőt vannak olyan területek is, ahol már a kapacitáshiány lassítja a bővülést. A gyártóknak nemcsak a beépítő szakemberek utánpótlása, hanem a gyártói beruházások tervezhetősége miatt is fontos lenne a kiszámítható rendelésállomány – ez hosszú távra stabilizálhatná az építőipari növekedést.

A Méasz elnöke hangsúlyozta, hogy az árkorrekciót a tavalyihoz hasonlóan a bérek és a létszám növelésére fordították a cégek, az évközi forintgyengülés miatt megdrágult importalapanyagok árnövelő hatását igazából még nem érvényesítették. Mindezek mellett a fuvarozási szolgáltatások drágulása volt a legmarkánsabb hatással a piacra – közölte a szakmai szövetség elnöke.

Az egyes építőanyag-gyártói szegmensekből az első fél évben a legnagyobb, 25-30 százalék körüli volumennövekedést a szálas szigetelőanyagok köréből jelezték – ezeket az ipari épületekre és közintézményekre vonatkozó előírások miatt használják. Ezzel szemben az EPS-alapú hőszigetelések iránti kereslet hullámzó, és egyelőre visszafogott, a tavaly nyári áremelkedés lecsengett, éves áttekintésben már kismértékű árcsökkenés is látszik – jelezte Szarka László. További 10-15 százalékkal bővült az égetett kerámia (tégla) falazati termékek iránti kereslet, ezt a belföldi gyártók ki tudták elégíteni. Mintegy 15-20 százalékos növekedést értek el a fehér falazati (mészhomok tégla, pórusbeton) anyagok és 10-25 százalék közötti bővülést a vakolat- és építőkémiai termékek gyártói. Több mint 10 százalékkal nőtt a homlokzati nyílászárók termelési értéke, őszre további növekedés várható.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Biztosítók