Szinte egy családi ház egészét fedezik az állami kedvezmények

Szinte egy családi ház egészét fedezik az állami kedvezmények

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs hatása együttesen mutatkozik meg az új lakóparkok számában: egyedül 2019 első negyedévében 114 új lakóprojekt és ezzel együtt 3396 lakás kapott építési engedélyt. Július elsejétől azonban fellendülés várható a használt ingatlanok piacán is, mivel a kibővített CSOK kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget kínál használt lakásokra is. A falusi CSOK révén pedig összesen 2800 kistelepülésen igényelhető nyár közepétől állami támogatás - írja az OrientPress Hírügynökség.

Drasztikus növekedésnek indult 2016-ot követően az újépítésű lakásokra kiadott engedélyek száma: a legtöbb új projektet 2017 első negyedévében regisztrálták, ekkor 119 új projektben összesen 3908 lakás kapott építési engedélyt. Soóki- Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint ennek oka pedig a CSOK-ban és a kedvezményes áfakulcsban egyaránt keresendő. Szintén 2017-es év volt a nyertes az egész évre vonatkozó lakásépítési engedélyek számát tekintve, ugyanis csak abban az évben 12 870 engedélyt adtak ki a hatóságok. Az idei év kicsit lassabban indult: az első negyedévben regisztrált 114 új lakóprojektben épülő 3396 lakás azonban nem marad el sokkal a korábbi két év számaitól.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatása legerőteljesebben az újonnan épülő lakások méretében mutatkozik meg: az MNB által közzétett Lakáspiaci jelentésből kiderül, hogy az állami kedvezmények életbe lépése óta jelentősen megnövekedett az 50 és 55 négyzetméter közötti, valamint a 65 négyzetméter feletti lakások aránya az új projektekben. – mondja Soóki-Tóth Gábor. A CSOK előtt legnagyobb számban épülő 45 négyzetméteres új lakások mérete felfelé tolódik és a fejlesztők a minimum 50 négyzetméter alapterületű lakásokat építik a legnagyobb számban.

Az állami kedvezmények bevezetése egyértelműen hatott a lakások értékesítési idejére is: a legnagyobb változás 2018-hoz viszonyítva figyelhető meg, ugyanis ebben az egy éves periódusban átlagosan 5 nappal csökkent a téglalakások értékesítéséhez szükséges időtartam, miközben a panellakások értékesítési ideje ugyanennyivel nőt. Meglepő módon a családi házak értékesítési idejében idáig nem történt változás, azonban a július 1-től életbe lépő kiterjesztett CSOK várhatóan elmozdítja ezt a mutatót. „Az értékesítési tapasztalataink alapján 2019-es év a vártnál álmosabban indult, ezért feltételezhetjük, hogy a vevők egy része kivár július 1-ig, hogy kihasználhassa a kibővített állami kedvezmények által nyújtott előnyöket.” – mondja Soóki-Tóth Gábor.

Az elmúlt két évben Budapesten és a vidéki megyei jogú városokban egyaránt 35 százalékkal emelkedtek az újlakás árak. Budapest belvárosában az élénk befektetői kereslet okán a beruházók nagyobb arányban építenek kisebb lakásokat, emiatt a kedvezményt igénylők által generált kereslet a külső kerületekre irányul, ahol a lakások nagyobb átlagos mérete miatt könnyebb a CSOK feltételeinek megfelelő otthont találni. Ennek eredményeképp a külső IV., XVIII., és XIX. kerületekben az átlagosnál nagyobb mértékben nőttek az újépítésű lakások árai az elmúlt két év során. Vidéken a legtöbb CSOK-ra alkalmas lakás a vidéki régióközpontokban épül, ahol a vidéki átlagnál szintén nagyobb mértékű volt az áremelkedés mértéke.

A bejelentett és július 1-től érvénybelépő szabályozás várhatóan a használt piac felé mozdítja a keresletet. Ekkortól ugyanis az eddig csak új lakásokra igényelhető kedvezményes hitel már használt lakások vásárlásához is felvehető lesz. A falusi CSOK-ban megnevezett közel 2800 településen az állam szintén segíti a használt ingatlan vásárlását. Abádszalók, Fonyód, Balatonvilágos, Balatonszepezd, Mátraszentimre csak néhány azon kedvelt települések sorából, akik profitálhatnak a támogatások révén. Az Otthon Centrum a kedvezmények bővítése nyomán enyhén növekedő tranzakciószámokra számít országos szinten: főként a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések ingatlanpiaca lendülhet fel, ahol a nyugodt kertvárosi környezet és a közeli nagyváros által biztosított munkalehetőség együtt kínál vonzó alternatívát. A városokban és azok környékén jelenleg is tapasztalható pozitív vándorlási mérleg a módosítások életbe lépését követően sem fog változni, a rurális térségekben azonban ennek ellenére tovább nő a jövőben is az elvándorló lakosság aránya.

Mennyi kedvezmény vehető igénybe összesen?

Azokon a településeken, ahol a falusi CSOK elérhető ott a CSOK a babaváró hitellel kombinálva összesen 15 millió forint állami támogatást jelent és további 5 millió forint igényelhető felújításra, bővítésre. A kedvezmény a legtöbb településen fedezi a családi ház szinte egészét.

A falusi CSOK-ból kimaradt településeken használt lakás esetében babaváró hitel és a három gyermek után járó 2,6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás fordítható lakásvásárlásra, amely mellé 15 millió forint kedvezményes hitel vehető fel. Ez főként Budapest esetében kevésnek bizonyulhat egy minimum 60 négyzetméteres lakás vagy családi ház vásárlására, ezért itt fontos lehet az önerő kérdése. Vidéki városokban az állami támogatás és a kedvezményes hitel révén használt lakásokra lehívható 27,2 millió forint, valamint az új lakásokra elérhető 35 millió forint elegendő lehet egy lakás megvásárlására.

Fotó: Pexels

Biztosítók