Szeptemberben ismerteti szigorító intézkedéseit a jegybank

Szeptemberben ismerteti szigorító intézkedéseit a jegybank

Nem számítanak a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának újragondolására a Világgazdaság által megkérdezett elemzők, akik szerint sem a szeptemberi inflációs jelentésben, sem a kamatdöntés során nem lesz fordulat. Többen viszont úgy vélik, iránymutatás jöhet szeptemberben a jegybank későbbi lépéseiről.

Szeptemberben iránymutatást várunk, amelyben a jegybank a 2019-es intézkedések előzetes menetrendjét vázolja fel – mondta a Világgazdaság kérdésére Gárgyán Eszter, a Citibank makrogazdasági elemzője. Ebben az iránymutatásban elsőként a devizakamatcsere-ügyletek kivezetése szerepelhet, ugyanakkor a kiszorítandó likviditás mennyisége maradhat a mostani szinten, a három hónapos betéti állományon csak később változtat a jegybank, és a kamatfolyosó emelésére is a szigorító intézkedések egy későbbi fázisában kerülhet sor. A Citibank szakértője hozzátette: a nemzetközi környezet nagy volatilitása miatt az amerikai kamatemelési ciklus változása módosíthat az MNB menetrendjén is.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője azt hangsúlyozta, hogy a korábban megfogalmazott, öt-nyolc negyedéves kitekintést finomhangolhatja a jegybank, az időtáv csökkenését ugyanis az idő múlása indokolja, az öt negyedév helyett inkább 12 hónapos távlatra térhetnek át. Az FX-swapok 1989 milliárdos állományából szeptemberben és október elején 500 milliárd forint körüli tétel jár le, ha ezt nem vagy csak részben újítja meg az MNB, az már egyfajta szigorításként fogható fel. A K&H Bank elemzője azt hangsúlyozta, hogy az egynapos betétet a jelenlegi –0,15 százalékról nullára emelhetik, de ez nagyban függ attól, hogy az Európai Központi Bank (EKB) módosít-e szeptemberben –0,4 százalékos egynapos kamatszintjén.

 

Először a nem konvencionális eszközökhöz nyúlhat a jegybank, az FX-swapok és az egynapos betéti kamat emelése lehet azt első lépés

– véli Módos Dániel, az OTP Bank elemzője. Ez a rövid hozamokat fokozatosan az alapkamat 0,9 százalékos szintjéhez közelítheti. A nem konvencionális eszközök kivezetése 2019 első feléig megtörténhet, majd kamatemelésre az Európai Központi Bank üzeneteit és lépéseit figyelembe véve 2019 második felében kerülhet sor. Módos Dániel kiemelte: ha a kereskedelmi háború szélsőséges irányba fordul, akkor az amerikai és az európai jegybank szigorítási üteme is lelassulhat, ami a magyar monetáris politika intézkedéseit is kitolhatja.

Fotó: VG / Kallus György

Biztosítók