Százszoros árkülömbség a falusi CSOK telpüléseinek kínálatában

Százszoros árkülömbség a falusi CSOK telpüléseinek kínálatában

A héten jelent meg az állami lakástámogatási rendszer új eleméről, a falusi csokról szóló részletes szabályozás, ennek apropóján az ingatlan.com megnézte, hogy az érintett településeken idén májusban hány lakóingatlant kínáltak eladásra és hol tartanak az átlagos négyzetméterárak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a falusi csok segítségével az érintett közel 2500 településen lehet használt lakást venni, majd azokat vásárlás után korszerűsíteni vagy bővíteni. Annak érdekében, hogy a falusi csok miatt ne szabaduljanak el az ingatlanárak, a szabályok szerint a támogatások maximum fele mehet vásárlásra, a többit pedig a korszerűsítésre vagy bővítésre kell költeni.

“Várhatóan a családi- és ikerház vásárlásoknak, építéseknek és korszerűsítésnek adhat lendületet a falusi csok. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a népszerű községekben lévő lakóingatlan-állomány minősége jelentősen javuljon. Az érintett települések ingatlanárai között azonban hatalmas, akár százszoros különbség is megfigyelhető.” – tette hozzá a szakember. 

Százszoros különbség is lehet az árakban

Az ingatlan.com elemzése szerint a falusi csokban érintett településeken május közepén 14 639 lakóingatlant - családi házat és lakást - kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A Balaton közelében lévő települések a legdrágábbak. Közülük is Balatonakali viszi a prímet, Balatonfüredtől 15 kilométerre lévő északi parti településen összesen 17 lakóingatlan vár gazdára, átlagosan 913 ezer forintos négyzetméteráron. A második helyen a Művészetek Völgye című fesztiválhoz köthető Vigántpetend, ahol átlagosan 907 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak két eladó házat. 

A harmadik helyen áll Tihany, ahol négyzetméterenként átlagosan 660 ezer forintot kell adni az ingatlanokért, amelyekből 63-at hirdettek meg az idén. A legdrágább falusi csokos települések közé tartozik a Balatonhoz ugyancsak közel eső Szentbékkálla, Dörgicse és Kékkút, utóbbi településeken 483-500 ezer forintra jön ki a négyzetméterár.

A legolcsóbb települések között van a Vas megyei Halastó, ahol 8 ezer forintos négyzetméteráron megvehető az egyetlen eladó ingatlan. Az olcsó települések között van még a Borsod megyei Felsővadász, a Békés megyei Pusztaottlaka, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainoka, ahol már négyzetméterenként 12-13 ezer forintért is lehet ingatlant vásárolni, és ezeknek a házaknak a teljes vételára is csupán 390 ezer-1,2 millió forint között mozog.

Fotó: Pexels

Biztosítók