Súlyosan alulbiztosítottak a természeti katasztrófák

Súlyosan alulbiztosítottak a természeti katasztrófák

Több tízmilliárd dollárnyi gazdasági veszteséget okoztak a szeptemberi hurrikánok, árvizek és földrengések, felhívva a figyelmet a súlyos alulbiztosítottságra – állítja jelentésében az Aon.

Az Egyesült Államokban két trópusi ciklon, Gordon és Florence is komoly károkat okozott szeptemberben: utóbbi 1-es kategóriájú hurrikánként okozott komoly földcsuszamlásokat Észak-Karolinában. Legalább 53 ember vesztette életét közvetlen vagy közvetett módon, és összesen mintegy 10 milliárd dollárnyi gazdasági veszteséget okozott. 

A Florence viharhoz kapcsolódó biztosított károk nagysága néhány milliárd dollárra tehető az Aon szerint, mivel meglehetősen alacsony az árvíz biztosítási penetráció. 

Ázsiában a Jebi tájfun okozott földcsuszamlásokat, valamint kiterjedt szél és árvíz okozta károkat Japán számos prefektúrájában. A teljes gazdasági kár több milliárd dollárra tehető. Japán biztosítási szövetsége (GIAJ) szerint közel 486 ezer kárbejelentés érkezett, melyek együtt több milliárd dolláros kifizetést eredményezhetnek. 

Szintén szeptemberben rázta meg a japán Hokkaido-szigetet egy erőteljes földrengés, amiben 41 ember vesztett életét, 680-an pedig megsérültek. A GIAJ szerint ehhez is 12 ezernél több kárbejelentés kapcsolódott. 

A Fülöp-szigeteken, Hongkongban és Kínában a Mangkhut névre keresztelt szuper tájfun okozott jelentős károkat. Az ötös kategóriában sorolt vihar 102 embert ölt meg, és egyedül a Fülöp-szigeteken több mint 200 ezer otthont rongált meg. Az Aon szerint az összes gazdasági kár, beleértve az üzletmenet megszakadásból keletkező károkat is több milliárd dollárra tehető. Kínában és Hongkongban a helyi biztosítók várhatóan közel 1 milliárd dollárnyi kárt térítenek meg. 

Egy 7,5-es erősségű földrengés és azt követő szökőár okozott katasztrofális károkat szeptember 28-án az indonéziai Sulawesi-szigeten, amiben több mint 2000-en vesztették életüket és rengetegen eltűntek. A gazdasági károk itt is elérhetik az 1 milliárd dollárt. 

Az Aon meteorológusa szerint szeptember 2018 legköltségesebb hónapja eddig, a katasztrófák által okozott gazdasági károk nagysága több tízmilliárd dollárra tehető. Az események mindegyike figyelemre méltó, mivel a veszteségek többségére valószínűleg nem lesz biztosítási fedezet. Ez ismételten rávilágít arra, hogy továbbra is komoly hiányosságok vannak a biztosítási lefedettségben, ami a természeti veszélyek számának és súlyosságának növekedésével egyre nagyobb problémákat okoz.

Fotó: Pixabay

Biztosítók