Sofőr nélküli autót épít a Peugeot is

Sofőr nélküli autót épít a Peugeot is

Partneri megállapodást kötött egymással a Peugeot és a bostoni nuTonomy, melynek keretében autonóm járműveket tesztelnek majd hamarosan Szingapúrban.

A nuTonomy szoftverei, érzékelői és számítógépei első körben Peugeot 3008-as modellekbe kerülnek beépítésre, a végső cél azoknak a technológiai megoldásoknak a kifejlesztése, melyek segítségével önjáró autók egész flottái is biztonságosan és hatékonyan működtethetővé válnak.

A kísérletek egyértelműen a "level 5" önvezető autók területén mozognak, azaz olyan megoldás kifejlesztése a cél, melyben a sofőr teljesen átlényegül utassá, a vezetéshez semmiféle input nem szükséges a részéről. Alig pár hete jelentett be hasonló együttműködést a Mercedes-Benz, illetve tulajdonosa a Daimler a Boschal, valamint a BMW az izraeli Mobileyeal.

Nem meglepő módon PSA Group célja is elsősorban egy on-demand elven működő, autonóm taxi szolgáltatás kialakítása, és a nyilatkozatok szerint épp a városi közlekedés jelenti a legnagyobb kihívást ennek megvalósításában. A nuTonomy hazai pályán mozog, hiszen az MIT által alapított vállalkozás a McKinsey-vel karöltve volt az első, ami vezető nélküli taxi szolgáltatást tesztelt, ugyancsak Szingapúrban.

Biztosítók