Rengeteg biztosítási csalási ügy jut el bírósági szintig

Rengeteg biztosítási csalási ügy jut el bírósági szintig

Az Egyesült Királyságban tavaly több biztosítási csalási ügy jutott el bírósági szintig, mint 2014-2017 között összesen – állítja a KPMG. A 19 bírósági ügy értéke meghaladta a 17 millió fontot.

A könyvvizsgálócég szerint ezzel szemben 2014-2017 között összesen 24 olyan biztosítási csalás volt, melyet bíróság elé terjesztettek, ezek értéke együttesen 11,9 millió font volt. Az adatok a KPMG Fraud Barometeréből származnak, amely a 100 000 fontot meghaladó csalásokat rögzíti. Tavaly összesen 453 ilyen, bíróság elé tárt esetet rögzítettek, melyek összértéke 1,2 milliárd font volt. 

A KMPG adatai szerint egyetlen giga, 50 millió fontnál nagyobb értékű csalás történt tavaly, azonban 10 és 50 millió font közöttiekből több is előfordult. A biztosítási csalások mellett előfordult vám- és áfaelkerülés, befektetési csalás, hitelcsalás, áruhamisítás és szociális juttatásokkal történő visszaélés is. A jelentés kiemelt ezek közül egy biztosítási csalás-sorozatot, 4 millió font értékben, melynek elkövetőjét 9 év börtönre ítélték. A csalás részeként több mint 250 kisebb ütközést rendeztek meg ártatlan vezetőkkel, főként kisebb körforgalmakban, majd több tucat biztosítótársasággal szemben nyújtottak be kárigényt. A bíró a döntésnél egyértelműen kijelentette, hogy a csalásért minden biztosítási ügyfél megfizet, magasabb díjak formájában. 

Annak ellenére, hogy egyre több autós használ fedélzeti kamerát, amely valós időben rögzíti az eseményeket, a csalók módszerei is folyamatosan fejlődnek, amit a bíróság elé kerülő hivatásos csalók számának emelkedése is mutat – állítja a KPMG.

Fotó: Pixabay

Biztosítók