Pálmaolaj-termelő vállalatok okozzák a nagy erdőtüzeket

Pálmaolaj-termelő vállalatok okozzák a nagy erdőtüzeket

Illegális erdőégetést folytatnak agrárcégek Délkelet-Ázsiában, hogy olajpálmafa-ültetvényeknek adjanak helyet. A legpusztítóbb indonéziai erdőtűz 2015-ben nagyobb légszennyezéssel járt, mint Anglia teljes éves kibocsátása. A tűzvész egy-egy napján több szén-dioxidot került a levegőbe, mint amennyi aznap az USA teljes gazdasági tevékenysége eredményezett. Az ország emissziójának 60-80 százaléka erdőtüzekből ered!

Ha meg kellene nevezni azt az emberi cselekedetet, amivel egyetlen személy a legnagyobb légszennyezést okozhatja, nagyon könnyű válasz adható erre: elég egy gyufával felgyújtani egy erdőt. Ezzel több üvegházgáz keletkezik, mint amennyiért egy ember egész életútja során felel a fogyasztásával, energiahasználatával, utazásaival stb. Ausztráliában 2009-ben pusztított hatalmas tűzvész, mely 165 millió tonna szén-dioxidot juttatott a levegőbe.  Ausztrália éves kibocsátása akkoriban 529 millió tonna volt, tehát az erdőtűzből eredő 165 millió tonna üvegházgáz nagyjából egyharmaddal növelte az ország emisszióját.

erdőtűz

Kép: Pixabay

Az erdőtüzek elvileg karbonsemlegesek, mondván a leégett erdő helyén kinövő fák és bokrok elvileg felszívnak ugyanannyi mennyiségű üvegházgázt, ahogy a fotoszintézis segítségével nőnek. Csakhogy a súlyosabbá váló erdőtüzek a klímaváltozás egy negatív visszacsatolásának köszönhetők: egyes régiókban kevesebb a csapadék, ami kedvez a futótüzek kialakulásának. Egy önmagát erősítő folyamat ez, s az új erdők növekedése mindig hosszas folyamat.

A karbonsemlegesség dilemmája kapcsán arról sem feledkezhetünk meg, hogy nemcsak szén-dioxid keletkezik az égés során, hanem úgynevezett fekete karbon is, vagyis korom (angolul soot) száll a levegőben, ami szintén nagyon erős üvegházhatással bír.

Indonézia: erdőirtás és olajpálmaültetvények

Erdőtüzekben a globális „nagyhatalom” Indonézia. Itt vannak a legkiterjedtebb olajpálma-ültetvények, melyek számára a helyet nem tarvágással, hanem egyszerűen az erdők felégetésével teremtik meg a világvállalatok helyi beszállítói.

Ebből sajtolják ki a pálmaolajat. (Fotó: sxc)

Ebből sajtolják ki a pálmaolajat.
Fotó: SXC

Metánorgia

Az erdőtüzek metánt is kibocsátanak, amit huszonkétszer erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. A tőzegtüzek tízszer nagyobb metánkibocsátással járnak, mint a más típusú földterületeken keletkező tűz.

2015-ben olyan intenzív tűzvész tombolt szeptemberben és októberben az indonéziai Borneóban (Kalimantánban) és Szumátrában, hogy az közel annyi üvegházgáz-emissziót termelt, mint Anglia gazdaságának egyéves működése.

Arról nem is beszélve, hogy a hetekig gomolygó füstnek káros egészségügyi hatásai is vannak. Szakértők úgy kalkulálták a 2015-ös tűzvésznél, hogy nagyjából százezer ember idő előtti elhalálozását fogja okozni az ártalmas levegő, miközben 75 000 ember már eleve légúti betegségektől szenvedett korábbi erdőtüzek miatt.

Az erdőtüzek okozói gyakran cégek, melyek pálmaolajat állítanak elő a kozmetikai és fogyasztási cikkek multinacionális cégei számára. Az olajpálma gyümölcséből kivont pálmaolaj ma már rengeteg termékben megtalálható, a vajtól kezdve a csokoládén és a rúzson át a testápoló krémekig.

„Az erdő leégetése a leggyorsabb, legolcsóbb és legnyereségesebb módszer, ahelyett, hogy nehéz gépekkel vágnák ki az erdőt” – mondta akkor Raffles Brotestes Panjaitan Környezetvédelmi és Erdőügyi Minisztere. A száraz tőzeg könnyen meggyullad, s égése napokig, hetekig is eltarthat, mert az izzó avarból újra meg újra fellángolhat a tűz. Indonézia kormánya úgy becsüli, hogy légszennyezése 63 százaléka erdő- és tőzegtüzekből származik.  Független források azonban inkább a 80 százalékot tartják valósnak!

(The Guardian, Associated Press, wri.org)

Indonéziai erdőtüzek

A 2015-ös tűzvész csaknem olyan súlyos vészhelyzetté terebélyesedett, mint amilyen az 1997-es erdőtűz volt a régióban. Mindkét évben az El Niño okozta száraz időjárás segítette elő Indonéziában a tűz könnyű és gyors terjedését.

  • 1997: 810 millió–2,57 milliárd tonna CO2, ami akkor a fosszilis energiahordozókból eredő globális emisszió 13–40 százalékának felelt meg. Ez volt akkor a legnagyobb ugrás/emelkedés, amit bármilyen ország valaha produkált emissziójában. Összehasonlításképpen: Anglia kibocsátása 2014-ben 520 millió tonna volt.
  • 2015: A Global Fire Emissions Database-ben közzétett számítások szerint 2015 első tíz hónapjában 100 000 tűz keletkezett, ezek közül csak a szeptemberiek olyan napi emisszióval jártak, mely túltett az USA teljes gazdasági tevékenységének napi kibocsátásán, ami nagyjából 15,95 millió tonna CO2. A szeptemberi tűz kibocsátása meghaladta Németország egyéves emissziójának mértékét.
  • További nagy erdőtüzek az országban: 2006, 2013. június, 2014. március és november

 

Címlafotó: Pixabay

Biztosítók