Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!

Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!

A harmadik negyedévben (a szezonálisan és munkanap tényezővel igazított adatok szerint) 5%-kal bővült a magyar gazdaság. A kiigazítatlan GDP-növekedés 4,8% volt, az erre vonatkozó piaci konszenzus 4,3% volt. Az adat nagy pozitív meglepetést jelent, a magyar gazdasági növekedés szemlátomást egyelőre nem követi a lassuló európai trendet.

Az első becsléskor a KSH nem közöl részleteket, így nincs arról pontos információnk, mi okozhatta a meglepetést. A hivatal szűkszavú információja mindössze annyi, hogy
 

a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

Az előző negyedévhez képest 1,2%-os volt a növekedés, ez alapján pedig kijelenthető, hogy a magyar gazdaság egyenletes tempóban bővül. 2017 eleje óta ez a mutató az 1,0-1,4 százalékos tartományban ingadozott. 

Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!


Az igazi meglepetés éppen ez: a közgazdászok alapvető várakozása, hogy a magyar gazdaság lassuló pályára kerül, hiszen a növekedés motorjai gyengülnek. Úgy tűnik viszont, hogy ez egyre későbbre tolódik, az idei éves átlagos növekedés akár 4,5% felett is lehet, ami 14 éve nem látott ütemet jelent. 

Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!


A növekedés szerkezetéről a KSH munkatársa, Boros Zsuzsa mondott kicsit többet a Reutersnek: "A piaci szolgáltatások, különösképpen a vendéglátó szektor bővült gyorsan, valamint az építőipar hozzájárulása volt magasabb, mint az első két negyedévében. A mezőgazdasági teljesítmény is emelkedett negyedéves összevetésben, nagyrészt a jó kukoricatermésnek köszönhetően."

Ezek nagyjából a piaci várakozásokkal egybevágó faktorok, Boros azonban azt is elmondta, hogy az előrejelzésektől való eltérést elsősorban az okozhatta, hogy a beruházások erőteljesebben bővültek. A másik meglepetés faktor a külkereskedelem lehetett. Részletes havi adatok csak az áruforgalomra vannak, amelyek markáns romlást mutattak, ám eközben a szolgáltatás külkereskedelem továbbra is jól teljesít. A KSH szakértője azt is hozzátette, hogy (az erős beruházásokkal összhangban) az építőipari teljesítmény is meghaladhatta a várakozásokat. (Meglepetés faktornak sejtjük a mezőgazdaság pozitív növekedési hozzájárulását is, az elemzők többsége ezt előzetesen valószínűleg nulla körül sejtette.)

A növekedésnek két karakteres motorja van: 

  • Az egyik a lakossági jövedelmek bővülése, ami a fogyasztást pörgeti. Bár a reálkeresetek növekedése az elmúlt hónapokban kicsit visszafogottabb lett, ám eközben a háztartások hitelfelvételi hajlandósága erősödött.
  • A másik fontos növekedési faktor az EU-forrás, pontosabban az ezt megelőlegező költségvetési költekezés. Ennek köszönhetően óriási összegek áramlanak a gazdaságba, amelyek keresleti oldalról húzzák a GDP-t.


Bár a friss adat nagy meglepetést jelent, előretekintve a lassulást ígérő pálya nem nagyon változott. Az ugyanis továbbra is érvényes, hogy a GDP-bővülésnek vannak nem fenntartható elemei. Az azonban a negyedévről negyedévre meglepetést okozó GDP-adat láttán nagy kérdés, hogy ez a pálya valóban annyira meredek lesz-e, mint ahogy azzal többnyire számoltak a szakértők. A jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések konszenzusa egyébként 3,5%.

A lefelé mutató kockázatok az alábbiak lehetnek: 

  • A nemzetközi konjunktúra érezhetően lanyhul, különösen az európai gazdaságok vesztenek lendületet.
  • A belső felhasználás gyors bővülése az importigény miatt elkezdte rontani a külső egyensúlyt, ami felveti a kérdést, hogy folytatódhat-e hasonló tempóban a bérek emelkedése.


Ugyanakkor a hitelezés felfutása, a kitartó építőipari konjunktúra, illetve az, hogy az uniós forrásfelhasználás jövőre fut a csúcsára felveti annak a lehetőségét, hogy kedvező külső környezet mellett 2019-ben sem látunk még érdemi lassulást, és az csak 2020-ban érkezik majd.

Címlapfotó: Pixabay

Biztosítók