Nyugdíjbiztosítás: Indul a roham az idei adójóváírásokért

Nyugdíjbiztosítás: Indul a roham az idei adójóváírásokért

Az UNION Biztosító becslése szerint a tavalyi 242 ezerről 2018 végére akár 280 ezer fölé is emelkedhet az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma Magyarországon. Az immár csaknem öt éve elérhető termékkör egyik fontos vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 20 százalékos, akár 130 ezer forintot is elérő adójóváírás. Emiatt az év utolsó heteiben látványosan megugrik az új szerződések száma.

Kevesen érik el a kedvezményplafont

Miközben egy év alatt várhatóan több mint 15 százalékkal nő azok száma, akik igénybe veszik majd a nyugdíjbiztosítási befizetéseik után járó adójóváírást, kedvező tendencia, hogy az egyes szerződésekre jutó éves befizetések összege is növekszik. Az UNION szerződéseinek átlagdíja a két évvel ezelőtti 200 ezer forinthoz képest idén 220 ezer forint körül jár, amely összeg átlagosan 44 ezer forintos adójóváírásra jogosít.

„Bőven maradt még tér a további fejlődésre – mutat rá Almássy Gabriella az UNION Biztosító igazgatósági tagja. – A maximális mértékű, 130 ezer forintos adókedvezmény igénybevételéhez ugyanis éves szinten 650 ezer, azaz havonta átlagosan 54 ezer forintot kellene befizetni a számlára. Ekkora összegre azonban a statisztikák szerint csak néhány százaléknyian szerződnek. Ugyanakkor van lehetőség arra (és ezzel sokan élnek is az év vége felé), hogy az ügyfelek eseti befizetésekkel túllépjék a szerződésben vállalt folyamatos díjat, ezzel is növelve az adott évre járó adókedvezményt.”

Az idei adójóváírás feltételei

Fontos tudni, hogy az adójóváírás megszerzéséhez nem elegendő megkötni a szerződést: az idei évre szánt díjnak az év végéig meg is kell érkezni a biztosítóhoz. Emellett már a jövő évet érintő további fontos teendő, hogy az szja-bevallásban majd külön be is kell jelölni a 2018-as befizetés utáni adójóváírási igényt. Ezt a fontos lépést az ügyfeleknek közel negyede még mindig kihagyja, ennek hiányában azonban nem vehetik igénybe a kedvezményt.

Igen széles a választék

Az adókedvezményes nyugdíjbiztosítás ma a biztosítási piac egyik húzótermékének számít: az életbiztosítási ág bővülésének kétharmada ennek a termékkörnek köszönhető. Jelenleg 14 biztosító kínál több mint félszáz különböző nyugdíjbiztosítási konstrukciót a piacon, ezek közel 80 százaléka unit-linked, vagyis befektetésekhez kötött biztosítás. A befektetésekhez számtalan eszközalap társítható: az UNION Biztosítónál például jelenleg 21 eszközalap közül választhatnak az ügyfelek, a legnépszerűbbek ezek közül az aktívan kezelt vegyes alapok.

Fotó: Pexels

Biztosítók