Négyszeresére is nőhet a biztosítás, ha nem vigyáznak a magyar autósok

Négyszeresére is nőhet a biztosítás, ha nem vigyáznak a magyar autósok

Hiába vezet valaki 15 éve kármentesen, ha egyszer hibázik, akkor a gépjármű-felelősségbiztosítási törvény bonus-malus rendelete alapján akár négyszeresére is nőhet a biztosítási díja. A Magyar Autóklub ezt a kitételt Alaptörvénybe ütközőnek tartja és Alkotmánybírósági eljárást kezdeményez.

A Magyar Autóklub szerint az alaptörvénybe ütközik a bonus malus rendelet, ezért a jogi bizottságuk keddi ülésén arra jutottak, hogy alkotmánybírósági eljárás indítását kezdeményezik - írja a 24.hu. Az ülésen jelen volt az Alapvető Jogok Országgyűlési Biztosi Hivatal képviselője is.

Szerintük a jogállamiság sérelmét jelenti az is, hogy a meghirdetett díjak átláthatatlanok, 40-50 oldalas apróbetűs feltételekben szerepelnek, egyes biztosítóknál egy hónapon belül akár háromszor is változnak, és különösen sérelmes az, hogy a többszörös díjnövekedés abban az esetben is bekövetkezhet, ha az autós a bonus-malus rendelet felhatalmazása alapján az okozott kárt maga megtéríti.

A Magyar Autóklub szerint az alkotmánybírósági eljárásra az is alapot szolgáltat, hogy a bonus-malus rendelet törvényi felhatalmazás nélkül, illetve azon túlterjeszkedve ad lehetőséget a biztosítóknak a fentiek szerinti díjhirdetésre. Az ülésre a napirend közlésével a MABISZ képviselői is meghívást kaptak, de nem jelentek meg.

Biztosítók