Nagy durranásra készül a Generali

Nagy durranásra készül a Generali

Európai versenytársainál jóval nagyobb növekedést tűzött ki célul a Generali: Philippe Donnet vezérigazgató friss bejelentése szerint 3-4 milliárd eurót költhetnek növekedési célokra, és évi 6-8%-kal növelhetik nyereségüket a következő három évben.

A Financial Times beszámolója szerint a vezérigazgató igencsak ambiciózus növekedési célokat vázolt fel a társaság befektetőinek: 

  • Az elmúlt évek 4%-os átlagánál jóval magasabb, 6-8%-os mértékben növekedhet a következő három évben a Generali eredménye (az Axa 3-7%-ot, az Allianz 5%-ot ígér, igaz, ők a jövő héten update-elik a piacot), ez akvizíciók nélkül is teljesíthető,
  • Összesen 3-4 milliárd eurót terveznek akvizíciós és organikus növekedésbe fektetni,
  • 2019-2021 között 11,5%-os tőkearányos megtérülést (ez valamivel magasabb az elmúlt évekénél), 55-65%-os osztalékkifizetési rátát és évi 200 millió eurós működésiköltség-csökkentést szeretne elérni a Generali.
  • Felvásárlási célpontjaik meglévő és új piacok is lehetnek: "fontolóra veszünk minden olyan biztosítót, amely erősiti piaci pozíciónkat az európai országokban, és minden olyan társaságot, amely a top3 pozíciót ad nekünk egy új piacon" - fogalmazott a brit üzleti napilap tudósításai szerint.
  • A biztosító a vagyonkezelési tevékenységét is erősítheti, specialisták egész sorának felvásárlásával a "multi-boutique" stratégiára mennek rá (idén a párizsi Sycomore Asset Managementben vettek például többségi részesedést).
  • A rivális Axa stratégiájára utalva (a francia biztosító idén megvette 15 milliárd dollárért az XL Groupot) ugyanakkor kijelentette, hogy nincs szükségük a növekedéshez kilépni eredeti tevékenységi körükből, például a vállalati specialista és a viszontbiztosítási üzletágba merészkedni.
  • Részvényvisszavásárlást csak akkor terveznek, ha nem találnak jobb lehetőséget a Generali tőkéjének megforgatására.
  • Akik azt mondják, hogy az európai piacok túl érettek, azoknak szerinte nincs igazuk. Az öregedő és vagyonos európai lakosságban jó üzleti lehetőségeket látnak.

 

Nagy durranásra készül a Generali

Címlapfotó: Pexels

Biztosítók