MUNICH RE: 33 MILLIÁRD DOLLÁR VESZTESÉGET OKOZTAK A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK AZ ELSŐ FÉLÉVBEN

MUNICH RE: 33 MILLIÁRD DOLLÁR VESZTESÉGET OKOZTAK A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK AZ ELSŐ FÉLÉVBEN

Szerencsésen alakult az idei első félév a természeti katasztrófák előfordulását illetően: világszerte kevesebb természeti katasztrófa okozta kárt regisztráltak, mint a korábbi években. Az ezekből származó veszteség az előzetes adatok szerint mintegy 33 milliárd dollár volt – tette közzé sajtóközleményében a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re szerdán.

A 33 milliárd dolláros kárösszeg a legalacsonyabb 2005 óta, amikor is - az inflációs kiigazítás után – 29 milliárd dollár kárt jelentettek az év első felében. Mindemellett egyes területeken az érintettek nagyobb károkat érzékelhettek: például a mezőgazdasági szektorban, amelyet súlyosan érintett az Európát sújtó szárazság.

Emellett - hívja fel rá a figyelmet a közlemény -, arról sem feledkezhetünk meg, hogy az általános tapasztalat szerint inkább az év második felében több káresemény történik. Így volt ez a tavalyi évben is, amikor a Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok 340 milliárd dollárra növelték a természeti katasztrófák okozta veszteségeket.

„A rekord összegű veszteségeket okozó természeti katasztrófák évét követően jó érzés, hogy alacsony kárösszegekről tudunk beszámolni. Természetesen mivel igen rövid időtávról beszélünk, ez a tény jócskán torzíthat a képen. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a hosszú távú folyamatokkal. Ezért is szükséges, hogy folytassuk azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a természeti katasztrófák hátterének megismerése érdekében teszünk, és mindenekelőtt mindent megtegyünk a védekezés érdekében. Ezt igazolják az európai árvizekkel kapcsolatos károkról szóló statisztikák is, amelyek összességében csökkenést mutatnak, köszönhetően az árvízvédelemre fordított beruházásoknak" – jelentette ki Torsten Jeworrek, a Munich Re igazgatósági tagja. 

A 2018 első féléves, mintegy 33 milliárd dollárra rúgó veszteség nagyjából fele az előző év hasonló időszakában mértnek, és az utolsó harminc év átlagának. A hozzávetőlegesen 17 milliárd dolláros veszteség, amely a biztosított értékekben következett be, szintén alatta marad az előző év hasonló időszakában bekövetkezett, a biztosított értékeket sújtó, 25,5 milliárd dolláros veszteségnek, és nem tér el lényegesen az elmúlt 30 év 17,5 milliárd dolláros átlagától sem.

2018 első felében 3000 ember vesztette életét a világot sújtó természeti katasztrófák következtében, kevesebben, mint 2017 első felében, amikor 5540-en haltak meg a világon hasonló okból. A halálesetek számának csökkenése különösen biztató, ha összehasonlítjuk több év féléves átlagával, amely szerint átlagosan 28 ezren vesztették életüket a katasztrófák következtében.

A NatCatSERVICE adatbázisa 430 természeti katasztrófát regisztrált az idei első félévben, ami számszerűen több, mint az egy évvel korábbi, hasonló időszakban mért 380, illetve a hosszabb időszak átlagát jelentő 250 hasonló esemény.

Biztosítók