Mentsük meg az összeomlástól a hazai lakáspiacot!

Mentsük meg az összeomlástól a hazai lakáspiacot!

A legfontosabb hazai fejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), mint kiemelt szakmai érdekképviselő szervezet, 12 pontban foglalta össze az 5%-os lakásáfa által hozott lakáspiaci fellendüléssel kapcsolatos álláspontját és további pontokban a jövőre vonatkozó javaslatcsomagját.

Július elejére egyértelművé vált, hogy a kormány nem tervezi az új lakásokra vonatkozó csökkentett áfakulcs meghosszabbítását, vagyis a jelenlegi 5%-ról várhatóan újra 27% lesz az új építésű lakások áfaterhe. A hírre felbolydult a teljes ingatlanszakma, az őket támogató ügyvédek, adótanácsadók, banki szereplők, ingatlanközvetítők, és úgy általában mindenki aki él és mozog ezen a piacon, vagy éppen vásárlásban van. Cikkek, elemzések, vélemények és interjúk tucatjai jelentek meg a várható következményekről, hatásokról, és a lehetséges konkrét ügymenetekről (mire alkamazható még az 5%-os kulcs, a bank adhat-e hitelt és hogyan, stb.). A legtöbben azonban a mai napig sötétben tapogatóznak a kérdésben. A piaci szereplők számára megnyugtató és konkrét, 100%-ig biztos válaszokat a mai napig nem tudunk.

Az alábbiakban az IFK szakmai álláspontját és javaslatait olvashatják

1. A kedvezményes 5 százalékos áfakulcs bevezetése sikeres döntés volt

A 2016-ban bevezetett 5 százalékos lakásáfa a lakásépítések jelentős növekedését hozta és hozzájárult ahhoz, hogy a kormány által is kitűzött évi 30-40 ezer darab új lakás épüljön országosan, továbbá hozzájárult a gazdasági növekedéshez, a költségvetés bevételeinek és a foglalkoztatottság, illetve az átlagbér növeléséhez, illetve a CSOK-kal kombinálva a családpolitikai célok eléréséhez.
 

Takács Ernő, az IFK elnöke hangsúlyozta, hogy az IFK szakmai javaslatai a lakásvásárlók, a piac és a költségvetés érdekeit egyaránt szem előtt tartják. Egyebek mellett ismertetik a lakásépítéseknél alkalmazott kedvezményes áfakulcs előnyeit, megszüntetésének hatásait és alternatív, konstruktív javaslatot is tesznek a kedvezményes kulcs 2019. év végi megszűnésekor egy átmeneti szabályozásra, illetve 2020-tól az illetékszabályok átalakítására, illetve az eladói illeték bevezetésére.

Biztosítók