MEGÚJULTAK A MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLÁK

MEGÚJULTAK A MEGTAKARÍTÁSI SZÁMLÁK

Visszatértek a lakossági piacra az egy időben kissé háttérbe szorult megtakarítási számlák, ám a most elérhető változatok több szempontból is eltérnek a klasszikus konstrukcióktól. A fő vonzerő – értékelhető kamatok hiányában – a rugalmasságban rejlik – derül ki a Világgazdaság körképéből.

Ismét gazdag a választék a megtakarítási számlákból a lakossági piacon aktív bankok kínálatában, ám a konstrukciók több változtatáson is átestek a korábbról ismert klasszikus változatokhoz képest – derül ki a hitelintézetek internetes honlapjain található tájékoztatókból, írja a lap. 
A megtakarítási számlák lényege, hogy az ügyfél szabadon helyezheti el rajtuk megtakarításait kis összegben is, és – egyes konstrukcióknál – bizonyos időközönként akár kamatveszteség nélkül hozzáférhet az ott tárolt pénzeszközeihez. Az elérhető kamat általában sávosan változik, vagyis minél nagyobb összeget helyez el rendszeresen, vagy tart a számlán az ügyfél, annál magasabb kamatokra számíthat.
Az utóbbinak ugyanakkor a mostani piaci viszonyok között nincs nagy jelentősége: a rendszeres megtakarítás ösztönzésén, illetve a rugalmasságon van a hangsúly. A most elérhető konstrukciók viszont inkább az elektronikus csatornákat használó ügyfeleknek lehetnek előnyösek, akik rugalmas feltételekkel szeretnének valamilyen konkrét vagy általános, biztonsági céllal megtakarítani.
A CIB Bank megtakarítási számlájával egyértelműen a bankügyeiket mobiltelefonnal intéző ügyfeleket célozták meg, hisz a konstrukciót kizárólag a mobilalkalmazáson keresztül lehet igénybe venni. A számla nyitásának további feltétele, hogy az ügyfél önálló vagy társszámlával rendelkezzen a banknál. A #withSAVE sávos kamatozású, az elérhető kamat mértéke az adott havi kamatperiódusban elhelyezett összegtől függ.
Az Erste Bank Erste CélBetét névre keresztelt konstrukciója szintén a kis összegű megtakarításban gondolkodó ügyfeleket célozza meg, az alapkamat mellé itt is kamatprémium jár, a havi rendszerességgel elhelyezett összeg függvényében. 
Ezen az elven működik az OTP Bank Takarékszámla nevű terméke is, itt az igénylés feltétele, hogy az ügyfél legalább 10 ezer forintot helyezzen el nyitáskor a számlán. 
A K&H tervező megtakarítási számlája az e-bankon keresztül vehető igénybe, legalább 25 ezer forintos nyitóegyenleg mellett. E konstrukció érdekessége, hogy az ügyfél szabadon kezdhet és szüntethet meg megtakarítási célokat, vagyis a felhalmozott megtakarítását több célra feloszthatja, külön számla nyitása nélkül. 
A Takarék Kereskedelmi Banknál kétfajta megtakarítási számla is elérhető sávos kamatozással, ahol a kamat a megtakarított összeg nagyságától, illetve a számla egyenlegétől függ.
Az alacsony kamatkörnyezet nyomán megjelentek olyan, rendszeres megtakarítási konstrukciók is a piacon, amelyeknél az ügyfél kisebb összegű megtakarításait az általa kiválasztott befektetési alapba vagy alapokba helyezik el. Az azonnali kivét – vagyis visszaváltás – lehetősége ezeknél a konstrukcióknál is adva van. Ilyen konstrukciót tart kínálatában a Raiffeisen, az MKB és az UniCredit Bank is. Fontos ugyanakkor tudni, hogy e konstrukcióknál kissé magasabb a szokásosnál az elvárt megtakarítási limit: a Raiffeisennél havi 5 ezer – vagy negyedévente 15 ezer –, a másik két szolgáltatónál pedig havi 10 ezer forint.

Biztosítók