Maria sokba került - 85 milliárd dollár is lehet a végső kárérték

Maria sokba került - 85 milliárd dollár is lehet a végső kárérték

40 és 85 milliárd dollár közé teszi a Maria hurrikán pusztítása következtében keletkező összesített, biztosított kárértéket az AIR Worldwide első becslése.

A legsúlyosabb csapást Puerto Rico szenvedte el, az elszenvedett károk 85 százaléka ide összpontosult. A pontos értéket nehéz lesz felmérni, hiszen a Maria sok esetben ugyanazokon a területeken pusztított, ahol pár héttel korábban az Irma hurrikán, de bőségesen akad olyan hely is, amit utóbbi elkerült, előbbi azonban már nem. Az elképesztő mértékű kárösszeg egyik oka, hogy az AIR belekalkulálta a nagy területen pusztító katasztrófák egyik jellemző velejáró jelenséget, az úgynevezett "kereslet megugrást". 

Ez lényegében azt jelenti, hogy ilyen esetekben roppantmód megnő az élőmunka és az építési anyagok iránti kereslet, ami az egekbe tolja az árakat, ennek következtében pedig az újjáépítés költségei, egyben a kárösszeg is lényegesen magasabb lesz. A jelenség különösen valószínű abban az esetben, ha rövid időtávon belül több kiemelkedő katasztrófa is pusztít, márpedig ez tipikusan ilyen helyezt, hiszen rövid időn belül csapott le a Harvey, az Irma és a Maria is.

Nem tartalmazza ugyanakkor a becslés az infrastrukturális károkat, a veszélyes anyagok eltakarításának költségeit, a vandalizmusból származó károkat, és egyéb biztosítási fedezettel nem rendelkező tényezőket. Ez talán még rémisztőbb képet fest a pusztítás nagyságáról, jelenleg csak Puerto Ricoban 3 millióan vannak áram, ivóvíz és gázszolgáltatás híján, a legalapvetőbb fogyasztási cikkekből is elképesztő hiány van, teljes települések szigetelődtek el, és a helyzetet tovább súlyosbítja hogy a kommunikáció is nehézkess, lévén a mobilt továbbítóállomások 95 százaléka elpuszult.

Biztosítók