LEÁLDOZÓBAN A RIZIKÓS HITELFELVÉTEL?

LEÁLDOZÓBAN A RIZIKÓS HITELFELVÉTEL?

15 százalékkal mérséklődött a változó kamatozású lakáshitelek összege, melyeknél a kamatok emelkedése a törlesztőrészletet is azonnal növeli. A teljes piac viszont bővül, idén 314 milliárd forint értékű lakáshitel-szerződéseket kötöttek a bankok - áll a BankRáció legfrissebb elemzésében.

Az év első öt hónapjában a bankok 314 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez éves összevetésben 36 százalékos emelkedésnek felel meg. A 3-12 hónapos kamatperiódusú, azaz változó kamatozású lakáshitelek összege 76 milliárd forintra rúgott, azaz 15 százalékos csökkenést mutat. A folyamat alapján elmondható, hogy a hitelfelvevők egyre inkább tudatosabbak és tisztában vannak vele, hogy a változó kamatozású lakáshitel kockázatosabb, mint a több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletet garantáló változat.

A BankRáció. hu legfrissebb, a jegybank hivatalos piaci adatait feldolgozó elemzéséből az is kiderül, hogy a legbiztonságosabb, minimum 10 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek összege az év első öt hónapjában megközelítette a 19 milliárd forintot, ami éves összevetésben 26 százalékos emelkedés. Trencsán Erika szakértő szerint a piachoz képest ez még mindig alacsony arány, de ez megváltozhat a következő időszakban, ami egy októberben életbe lépő szabályozásnak is köszönhető.

Ennek alapján kizárólag a minimum 10 évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik majd az 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztés limit, vagyis a havi törlesztő nem haladhatja meg a nettó jövedelem 50, magasabb jövedelem esetén 60 százalékát.

Biztosítók