KSH: 27 %-KAL NÖVEKEDTEK AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK

KSH: 27 %-KAL NÖVEKEDTEK AZ ÉPÍTÉSI BERUHÁZÁSOK

A magyar gazdaságban 2018 elején folytatódott az öt éve tartó konjunktúra, a GDP volumene 2018 első negyedévében 4,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal első negyedéves jelentéséből. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított indexek szerint a gazdasági teljesítmény az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,7, az előző negyedévhez képest 1,2 százalékkal bővült.

A növekedéshez leginkább a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A felhasználási oldalon a fejlesztések húzták a gazdasági növekedést: a nemzetgazdasági beruházások volumene az első negyedévben 17 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a beruházási aktivitás a legtöbb nemzetgazdasági ágban nőtt. 

Anyagi-műszaki összetétel szerint vizsgálva az építési beruházások volumene növekedett nagyobb mértékben, mintegy 26 százalékkal, a gépek, berendezések körében 10 százalékos bővülés valósult meg. Az uniós forrásból finanszírozott beruházások jelentős szerepet töltöttek be a nemzetgazdaság egészére jellemző növekedésben.

Ágazatok szerint a legnagyobb súlyt a feldolgozóipar adta, az összes beruházás 29,8 százaléka ebben a szektorban történt. Az ingatlanügyletekhez köthető fejlesztések nemcsak a második legnagyobb arányt képviselik mintegy 17,9 százalékos szeletet kihasítva maguknak a tortából, hanem 2017 első negyedévéhez képest is a legnagyobb emelkedést mutatták: 44,9 százalékkal nőtt a szektor aránya a beruházásokon belül.

Biztosítók