Klímaváltozás: már nincs sok időnk, a következő 20 évben lépni kell

Klímaváltozás: már nincs sok időnk, a következő 20 évben lépni kell

Rossz irányba haladunk egyelőre a klímaváltozás ellen tett politikákkal és nincs túl sok időnk, ez nem a távoli jövő, a következő 20 évben kell tenni valamit, különben felgyorsul a folyamat – fejtette ki véleményét Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric vezérigazgatója a vállalat éves innovációs konferenciáján.

A világ szén-dioxid-kibocsátásának 80 százaléka az energiafelhasználáshoz kapcsolódik. 2100-ban az energiafelhasználás a 40-szerese lesz annak, mint ami az 1900-as évek elején jellemző volt és még mindig van 1 milliárd ember a világon, aki nem jut stabilan energiához. A cég elvei szerint alapvető jog kellene hogy legyen az energiához és a digitalizációhoz való hozzáférés, de ezzel az a furcsa ellentmondás áll elő, hogy úgy kellene még több embert energiához juttatni, hogy közben a globális felhasználás csökken a szén-dioxid-kibocsátás visszafogása érdekében.

Nincs túl sok opció a klímaváltozás megfékezésére. Erre a megoldás az energia hatékonyabb felhasználása lehet, amihez a digitalizáción, a big data elemzésen és a mesterséges intelligencián át vezet az út. Így ugyanis megfékezhető az energiapazarlás pusztán azzal, hogy akkor kapcsolódnak le/fel az eszközök a hálózatra, amikor szükség van rá.

A ’90-es években került az emberiség többsége először kapcsolatba az internettel, azóta minden megváltozott. Az internet of things, az 5G nagy lehetőségeket tartogat a következő években, ha ezt összetesszük a big data-val, amire ráeresztjük a mesterséges intelligenciát, az forradalmat fog elindítani.

Egy új digitális világ épül, ami szignifikánsan különbözik majd attól, amit most látunk.

Az energia automatizációjával könnyebb lesz megjósolni a problémákat, a leállásokat, az integrált vállalatmenedzsment pedig összeköti a gyárakat. Mindenki a digitalizációról beszél, de nem maga a digitalizáció a cél, hanem a gépek irányítása végső soron a hatékonyságjavítás érdekében.

Mindehhez nagy beruházások kellenek majd, de ha energiát takarítasz meg, akkor pénzt takarítasz meg, aminek a befektetők is örülnek. A befektetők és a munkavállalók előbb-utóbb el fognak menekülni azoktól a vállalatoktól, amelyek nem fenntarthatóak és pazarolnak. Egyre több nagyvállalat ismeri fel ezt, a napokban többen (köztük a Schneider Electric) új, ambíciózus vállalást tettek a New York-i klímahét alkalmával: 2030-ra zéró-emissziós célt vállaltak, illetve kitűzték, hogy 2050-re a teljes beszállítói láncukat emissziómentessé teszik, ezzel segítve a párizsi klímaegyezményt.

Fotó: Pixabay

Biztosítók