Kiderült, hol élnek legjobban az EU-ban

Kiderült, hol élnek legjobban az EU-ban

Luxemburg, Németország és Ausztria számít az EU leggazdagabb országának nem csak az egy főre jutó GDP, de az anyagi jólétet sokkal plasztikusabban mérő egy főre jutó egyéni fogyasztás tekintetében is. Hazánk a sereghajtók között van: a szomszédos osztrákok közel kétszer jobban élnek, mint mi!

A háztartások anyagi jólétének egyik mérőszáma az egy főre jutó egyéni fogyasztás (Actual Individual Consumption, AIC). Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) előzetes becslései szerint 2018-ban meglehetősen nagy volt a szórás az egyes tagállamok AIC mutatói között, amely az EU átlaghoz képest 56-132%-os intervallumban mozgott.

Összesen 10 országban haladta meg az egy főre jutó egyéni fogyasztás az EU átlagát. Luxemburg áll a lista élén, ahol 32%-kal többet fogyasztanak az egyének az EU átlagánál. Ezt követi Németország nagyjából 20 százalékos többlettel, majd Ausztria, Dánia, az Egyesült Királyság, Hollandia, Finnország, Belgium, Svédország és Franciaország, ahol nagyjából 5-15%-kal magasabb az egy főre jutó fogyasztás az uniós átlagnál. 

Tizenkét olyan ország van, ahol az AIC értéke maximum 25%-kal marad el az uniós átlagfogyasztástól. Olaszországban, Cipruson, Írországban, Spanyolországban és Litvániában az EU-átlagtól legfeljebb 10%-kal elmaradó az egy főre jutó egyéni fogyasztás értéke. Csehország, Portugália és Málta esetében 10-20%-kal alacsonyabb az AIC, Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia és Görögország állampolgárai pedig átlagosan 20-25%-kal kevesebbet fogyasztanak egyéni szinten. 

Hat tagállamban, köztünk hazánkban is ugyanakkor több mint negyedével kevesebbet fogyasztanak az egyének: Észtország 26% -kal, Lettország és Románia 30% -kal, míg Magyarországon és Horvátországban 36-37%-kal, Bulgáriában 44%-kal alacsonyabb az egy főre jutó egyéni fogyasztás az EU átlagánál.

Címlapfotó: Pixabay

Biztosítók