Kiderült: a levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

Kiderült: a levegőminőség is javítható a családi házak szigetelésével

Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik fő oka az, hogy a családi ház állomány 70%-a, azaz mintegy 1,8 millió lakóépület nem, vagy nem megfelelően hőszigetelt, miközben a háztartások több mint harmada fosszilis energia felhasználásával fűt.

Közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel, fával, rosszabb esetben pedig hulladékok elégetésével fűti energiapazarló otthonát. Megfelelő szigeteléssel azonban csökkenthető ezen ingatlanok fűtési energia igénye, ezzel pedig a szállópor-koncentráció is 40-50%-kal alacsonyabb lenne, derül ki a Knauf Insulation közleményéből.

A téli fűtési szezonban jelentkező magas szállópor-koncentráció nemcsak a falvak, hanem a nagyvárosokat és Budapest agglomerációját is érinti, mivel a levegőszennyezettségért legnagyobb részben a lakossági fűtés a felelős.

A fosszilis tüzelőanyagok, elsősorban a szén elégetésével a levegőbe kerülő, mikroszkopikus, 10 mikron átmérőjű - vagyis az emberi hajszál vastagságával azonos nagyságú - szennyező részecskék bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot idézhetnek elő. A szmog leginkább szélcsendes időjárás esetén, magas légnyomás és megnövekedett relatív páratartalom, valamint jellemzően –3°C és +5°C közötti hőmérséklet mellett alakul ki.

A szmog miatt sok esetben csak évek múlva jelentkezik súlyos betegség, például asztma, tüdőrák vagy szívinfarktus, de az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai Magyarországon évente több mint 14 ezer ember hal meg a levegőszennyezésre visszavezethető okból.

Fotó: Pixabay

Biztosítók