KEVESEN KÖTNEK MAGYARORSZÁGON KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁST

KEVESEN KÖTNEK MAGYARORSZÁGON KOCKÁZATI ÉLETBIZTOSÍTÁST

Habár a statisztikák szerint naponta 360 haláleset történik Magyarországon, mindössze 700 ezer kockázati életbiztosítást tartanak nyilván a hazai biztosítók. Ráadásul sokszor előfordul, hogy egy ember több ilyen biztosítást is köt, az adatok pedig azt tükrözik, hogy a lakosság mindössze néhány százaléka él a gondoskodás ezen formájával – figyelmeztet közleményében az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó.

Kiemelték: az ilyen biztosítás rendkívül fontos anyagi segítséget nyújthat már életünkben is, halálunk után pedig a szeretteinknek adhat pénzügyi biztonságot. Megelőzve, hogy ne kerüljenek szorult helyzetbe egy bankkölcsön, hitel vagy akár a temetés költségei miatt. Az OVB arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a kockázati életbiztosítás elsődleges szolgáltatása a haláleseti térítés, sok olyan termék van a piacon, amely rokkantság esetén is fizet. Ráadásul minél előbb vágunk bele, annál alacsonyabb a biztosítási díj is, mert az az életkor előrehaladtával emelkedik. 

Sok esetben a biztosító az életkort az aktuális év és a születési év különbözeteként határozza meg, így például egy 40 éves családfenntartó esetében a december 31-én megkötött szerződés akár 10 százalékkal kedvezőbb is lehet, mint a január 1-jei. Ráadásul utóbbinál a magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az első biztosítási évben kell többet fizetnünk, hanem a szerződés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díjunk. 

A közlemény idézi Póth Viktort, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatóját, aki kiemelte: Magyarországon sok család rendelkezik 7-8 millió forintos jelzáloghitellel, ez a tartozás pedig a szerződő fél halálával az örökösökre száll. A személyes fájdalmon túl jelentős anyagi megterhelést is róhat rájuk, ha nem gondoskodunk róluk időben. A szakember szerint a havi nettó keresetünk 50-60 szorosa lenne az a biztosítási összeg, amely mellett nyugodtan alhatunk, hiszen egy tragédia esetén így öt évig is fenntarthatnánk a család korábbi életszínvonalát.

Biztosítók