Kerüljük az élet nagy kérdéseiről szóló beszélgetéseket

Egy friss felmérés szerint nem csak hogy mi magunk nem szívesen hozunk szóba fontos témákat, de akkor is kényelmetlenül érezzük magunkat, ha egy szerettünk osztana meg velünk valamit. Mindez annak ellenére is igaz, hogy a megkérdezettek nagy többsége szerint egy jó beszélgetés megerősíthet a döntéseinkben, segíthet tisztázni az elvárásainkat és túljutni a nehézségeken.

A családi életünk és a párkapcsolati helyzetünk befolyásolja a legerőteljesebben, hogy boldognak érezzük-e magunkat. Például a magukat boldognak tartók (az összes megkérdezett 53%-a) 73%-a elégedett a családi életével, a boldogság azonban együtt jár a beszélgetésekre való nyitottságunkkal is – derül ki az NN Biztosító megbízásából a közelmúltban elvégezett reprezentatív kutatásából. Míg a magukat boldognak tartók 77%-a tartja fontosnak a diskurzust a hozzá közel állókkal az élet nehéz és személyes kérdéseiről, addig a teljes népességnek több mint harmada, illetve a magukat boldogtalannak érzők majdnem fele kifejezetten kerüli az olyan nehéz témákat, mint a kiégés a munkában, az időskori betegségek vagy az anyagi nehézségek.

Amiről beszélgetünk – és amiről nem

A beszélgetések legtöbbször a pénzügyi helyzetünkről, a munkahelyi problémáinkról szólnak, az életkor előrehaladtával pedig egyre gyakoribb témává válik az egészség is. A felmérés ezen része látványos különbségeket produkált kor, nem és lakhely szerint. A nőket, a diplomásokat és a fiatalabbakat a többiekhez képest több téma foglalkoztatja, az életkor előrehaladtával azonban az aktuális témák köre egyre szűkül. Az is megfigyelhető, hogy a nők több témára fogékonyabbak, jobban aggódnak saját és családtagjaik egészségéért, továbbá az önfejlesztés is valamivel jobban foglalkoztatja őket, mint a férfiakat. A kutatás arra is rávilágít, hogy a Kelet-Magyarországon élők körében az átlagosnál többször merül fel az anyagi biztonság témája, a munka és karrier világa pedig leginkább a diplomásokat mozgatja meg.

Forrás: NN Biztosító/NRC Piackutató reprezentatív felmérése

Ha arról kérdezzük az embereket, hogy mi az, amiről legutóbb beszélgettek, gyakrabban merül fel a párkapcsolat és a család, mint az anyagiak, a munka vagy épp a lakásügyek. Összességében is elmondható, hogy az anyagiak, az egészség és a család vagy akár az egyik szerettünk elvesztése azok a témák, amelyek a leginkább foglalkoztatnak bennünket és amelyekről leggyakrabban beszélgetünk. Ugyanakkor hallgatunk a magányhoz kapcsolódó kérdésekben, mint az időskori egyedüllét, a félelem, hogy nem találunk párt magunknak, de nagyon nem szeretnénk beszélgetni arról sem, hogy vajon lesz-e egyszer unokánk. Pedig a kutatás eredményei szerint épp ezek a kapcsolatok befolyásolják a leginkább, hogy boldognak érezzük-e magunkat vagy sem.

Ezért kezdjünk el beszélgetni

„Bár az igazán fontos, a boldogságunkat meghatározó témákat szinte még magunk elől is elzárva tartjuk, azzal tisztában vagyunk, milyen fontos segítséget adhat egy barát vagy egy hozzátartozó abban, hogy meg tudjunk küzdeni az élet nehézségégeivel" – vélekedik Baranyai Dávid, az NN Biztosító értékesítési vezetője. Szerinte azért kell felhívni a figyelmet az őszinte beszélgetések fontosságára, hogy az emberek egymást segítve tudjanak gondoskodni a számukra legfontosabbakról.

És hogy mit is várnak egy-egy beszélgetéstől a megkérdezettek? A válaszadók közel kétharmada azt, hogy megerősítést, támogatást kapjon azzal kapcsolatban, hogy mit kell tennie. Majdnem ennyire fontos, hogy konkrét ötletek, megoldási javaslatok is felmerülhetnek egy jó beszélgetésben és akár segítséget is kérhetünk a beszélgetőpartnerünktől (61%). 56% szerint fontos továbbá, hogy ilyenkor tisztázni tudjuk az egymás irányában megfogalmazott elvárásainkat, illetve minden második ember szerint a beszélgetés lelkileg is felszabadító, megnyugtató és módot ad egymás gondolatainak jobb megismerésére.

Forrás: NN Biztosító/NRC Piackutató reprezentatív felmérése

Biztosítók