Így teljesített tavaly a cseh biztosítási piac

Így teljesített tavaly a cseh biztosítási piac

A cseh biztosítók 2018-ban 4,1%-kal, 5,03 milliárd euróra növelték bruttó díjbevételüket, köszönhetően elsősorban a gépjárműbiztosításoknak – derül ki a cseh biztosítási szövetség (CAP) adataiból. Helyi pénznemben számolva valamilyen nagyobb, 4,8%-os növekedést ért el a piac.

Az életbiztosítások stagnálást mutattak: helyi pénznemben csekély 0,6%-kal bővültek, míg euróban enyhén (-0,17%) csökkentek a díjbevételek. Közelebbről szemügyre véve az életbiztosítási piacot, két ellentétes trend figyelhető meg: az egyszeri díjas életbiztosítások díjbevétele tavaly 18%-kal csökkent 2017-hez képest, a többi szegmens azonban növekedést mutatott. Összességében azonban az aktív életbiztosítási szerződések száma továbbra is csökken (2017-hez képest tavaly 89 ezerrel), így 2018 végén összesen 5,29 millió darab szerződéssel rendelkeztek a biztosítók. A csökkenés nagyrészt a régebben megkötött szerződések idő előtti megszűntetéséből, nem pedig az új kötések csökkenéséből adódik. Szerencsére szerződésfelmondási hullám, ami 2011-ben és 2012-ben évente közel egymillió életbiztosítási szerződés idő előtti megszűntetését jelentette, enyhülni látszik. 

A nem-életbiztosítási díjbevételek 6,4%-kal, 3,32 milliárd euróra emelkedtek tavaly, ami helyi pénznemben számolva 7,2%-os növekedésnek felel meg. A legnagyobb növekedési ütemet a gépjárműbiztosítások érték el. A kgfb-díjbevételek 6,8%-kal nőttek, ami meghaladja a szerződések számának 3,9%-os emelkedését. Ugyanakkor a CAP szerint az átlagos kárkifizetések nagyobb ütemben emelkednek, mint az átlagos díjak. 

A cseh biztosítók tavaly jelentős mennyiségű vízkárra vonatkozó követelést kellett kifizetniük, összesen 45 millió eurót, amit 2,7%-kal magasabb a 2017-es kifizetésnél. 

A cseh piac három legnagyobb biztosítója díjbevétel alapján tavaly a Ceská Pojistovna, a Kooperativa és az Allianz voltak, melyek együttesen a teljes piac 50,7%-át uralják.

Fotó: Pexels

Biztosítók