Így kerülhető el, hogy egy családi tragédia anyagi csődöt is okozzon

Így kerülhető el, hogy egy családi tragédia anyagi csődöt is okozzon

Egy komolyabb családi tragédia – például a kenyérkereső súlyos betegsége vagy halála – nemcsak érzelmileg nagyon megterhelő, de akár még pénzügyileg is veszélybe sodorhatja a családot. Ilyenkor jöhet jól egy kockázati életbiztosítás, amely egy haláleset, baleset vagy súlyos betegség esetén segít enyhíteni a felmerülő anyagi problémákat - olvasható az Union Biztosító blogján.

1. 700 ezer embernek van kockázati életbiztosítása itthon

A statisztikák szerint Magyarországon több mint 350 haláleset történik naponta, de csak körülbelül 700 ezer kockázati életbiztosítást tartanak számon a biztosítók. Mindeközben nagyjából 650 ezer lakáscélú hitel van a hazai piacon, ráadásul sok családnak 10 milliónál is nagyobb a tartozása. Nem mindegy tehát, hogy például a családfő váratlan halála vagy betegsége esetén van-e anyagi védelem, amiből a család kifizeti a lakáshitelt vagy a gyerekek felnevelését. 

2. Kinek érdemes kockázati életbiztosítást kötnie?

Annak, aki eltartó, vagyis akinek a keresetétől függ a háztartás jövője vagy komfortja. Még csak az sem igaz, hogy csak veszélyes foglalkozás esetén célszerű megkötni, hiszen egy baleset vagy (rettegett) betegség bárkit utolérhet. Még fontosabb, hogy legyen biztosítás, ha hitelünk van (például autó, lakás vagy személyi kölcsön), hiszen egy nem várt tragédia után ezek kifizetése a családtagokra hárul.

3. Ennyibe kerül a kockázati életbiztosítás

A kockázati életbiztosítás egyetlen költsége a havidíj, amely állandó és fix. A konkrét összeget befolyásolja:

  • az életkor
  • a foglalkozás (mennyire veszélyes az, amivel pénzt keres a biztosított)
  • a hobbik (a búvárkodás például növeli a költségeket)
  • a biztosítás futamideje (milyen hosszú ideig nyújt védettséget)
  • az egészségi állapot
  • a rizikófaktorok (alkoholfogyasztási szokások, dohányos, netán túlsúlyos-e a biztosított; milyen betegségek fordultak elő a családban)
  • a választott kiegészítők

 

Általánosságban elmondható, hogy a kockázati életbiztosítás havidíja a néhány ezer és tízezer forint közötti sávban mozog.

4. Ez akkor egy megtakarítás, vagy mi?

Nem. A kockázati életbiztosítás csak nagy baj (azaz haláleset, egy komolyabb betegség vagy baleset) esetén fizet, akkor viszont általában jelentős összeget, azaz több millió forintot, ami segít a család életszínvonalának megőrzésében. Megtakarításként (például nyugdíj-előtakarékosságra) viszont nem használható, úgy működik inkább, mint például egy lakásbiztosítás: ha baj történik, a biztosító szolgáltatása enyhíti a kárt.

5. Napi 231 forintért 20 milliós védelem

Általános tanácsként elmondható, hogy olyan kockázati életbiztosítást érdemes kötni, amely megfelelő védelmet nyújt, és nem csak pár százezret fizet haláleset vagy rokkantság esetén. Mert ez az összeg sem a gyerekek felnevelésére, sem egy esetleges hitel végtörlesztésére nem elég.

Vegyünk egy konkrét példát!

  • Egy 35 éves, nem dohányzó családanya vagy családapa 10 évre szóló életbiztosítást köt, azaz 45 éves korukig fizetik a biztosítás havi díját, amiért addig védve lesznek egy tragédia esetén (persze utána köthetnek egy újabb szerződést, ha úgy döntenek).
  • Ha baj történik (például meghal valamelyik biztosított, netán egy komolyabb betegség vagy baleset történik), akkor 20 millió forintot is kaphat a család.
  • Ez naponta 231 forintba kerül, azaz havonta 6 935 forint kiadást jelent a családnak.

Fotó: Pexels

Biztosítók