IDÉN TÖBB MINT 700 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTHETNEK AUTÓVÁSÁRLÁSRA A CSALÁDOK

IDÉN TÖBB MINT 700 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTHETNEK AUTÓVÁSÁRLÁSRA A CSALÁDOK

2018-ban 700 milliárd forint felett lesz a családi autóvásárlások értéke. Nő az autópiac, de főleg a használt autók piaca, és azok leginkább kéz alatt cserélnek gazdát - írja a blokkk.com.

Évről évre szépen hízik a magyar személygépkocsik piaca: 2017-ben az új autók értékesítése túllépte a százezer darabos határt, 116 ezer darabot helyeztek forgalomba. Igaz, ebben a 20 %-os növekedésben a céges autóvásárlások is szerepelnek.

A használtautó-piacot tekintve: pusztán a külföldről behozott használt autók száma 2017-ben megközelítette a 150 ezer darabot, ami nagyságrendjét is tekintve több, mint a tavalyi újautó-eladás. 

A legnagyobb autóspiac a használt autók tulajdonosok közötti adásvétele. Ez az a kör, amikor a használt autókat nem kereskedőkön keresztül, hanem az autósok egymás között adják-veszik. 2017-ben a jóautók.hu információi szerint 687 ezer volt a belföldi autóátírások száma, ami 2018-ban tovább emelkedhet, elérheti akár a 750 ezer darabot is, amiben persze minden, a kereskedőknél eladott használt autók utáni átírás is szerepel.

Öregszik is a személygépkocsik állománya: 14 év körül az átlagéletkor, ráadásul a behozott járművek átlagéletkora tíz év. 

A háztartások 2017-ben mindenféle kiadást nézve elköltöttek 18 ezer milliárd forintot. Ennek körülbelül 3-4%-a ment el személygépkocsik vásárlására, újra és használtra együtt. Az autó fenntartására, üzemanyagra, szervízelésre, parkolásra, gépjárműadóra, kötelező biztosításra mintegy 1500 milliárd forint körüli összeget költöttek a háztartások, amely összeg legnagyobb részét az üzemanyag-vásárlás tette ki.

A családi költségvetésen belül másfélszeresére nőtt az autóvásárlások értéke, 400 milliárd forintról öt esztendő alatt - 2017-re - 630 milliárd forintra ugrott. 2018-ban további emelkedés várható, túllépve a 700 milliárd forintot.

Biztosítók