Idén messzebbre és hosszabb időre utazik a magyar

Idén messzebbre és hosszabb időre utazik a magyar

Tavaly óta átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az utasbiztosítások díjai: egy évvel ezelőtt az utazásonkénti átlagdíj 13 300 forint volt, azonban ez idén már átlagosan 14 500 forint körül mozog, derül ki az AGENTA-Consulting felméréséből. A látványos díjemelkedést elsősorban az utazási szokások megváltozása okozza, ugyanis idén jellemzően a hosszabb, Európán kívüli utazások váltak népszerűbbé honfitársaink körében, szemben a korábban jellemző pár napos európai utazásokkal.

Magyarországon 2016-ban egy Európán kívüli nyaralás időtartamára átlagosan 11 000 - 15 000 forint közötti díjakon kötötték az utasbiztosítási szerződéseket, idén azonban ez a középérték akár 16 500 forint is lehet. Az áremelkedés egyfelől az utazások időtartamának növekedésében, másfelől a célországok változásában keresendő, hiszen a legnépszerűbb úti célok idén az Egyesült Államok, a Maldív-szigetek és Thaiföld. Ugyanakkor az Európán belüli nyaralások időtartamára kötött biztosítások átlagdíja nem változott jelentősen tavalyhoz képest, idén is 5 000 és 8 500 forint közötti összeget kell érte kifizetni.


Az utazási szokások átrendeződésével kiszélesedett a biztosítási paletta is; a három klasszikus kockázati elem (baleset, beteg, poggyász) újabb elemekkel egészült ki: megjelent például Európán belül a sofőrszolgáltatás, valamint a defektes gumiabroncsok cseréje, javítása és az ebből eredő költségek térítése. Emellett megújultak az egyes díjcsomagok is, az útlemondási biztosításnak köszönhetően egy esetleges betegség miatt a befizetett díjak akár 80%-át is visszafizetheti a biztosító, ezenkívül változtak a műszaki cikkekre vonatkozó extra tárgyankénti limit-, valamint a bankkártya pótlására vonatkozó feltételek is.

Ma már rendkívül sok biztosítási módozat érhető el a piacon, az egynapos biztosításoktól kezdve az úgynevezett európai bérletekig, amelyek akár 180 napos, egyhuzamban történő kinttartózkodásra is érvényesek.

Biztosítók