Hóeltakarítás: Mikor regresszálhat a biztosító?

Hóeltakarítás: Mikor regresszálhat a biztosító?

Télen nem csak a síelők, korcsolyázók, snowboardozók szenvedhetnek könnyen balesetet, a jeges, havas felületeken gyakoriak a végtagsérülésekkel járó elcsúszások is, amelyekért sokszor az ingatlan tulajdonosai a felelősek. Az OVB Magyarország felhívja a figyelmet, hogy a járdák síkosság-mentesítése mellett a lakásbiztosításunkkal egyidejűleg felelősségbiztosítást is köthetünk, ami megóvhat minket néhány kellemetlenségtől.

Magyarországon a 4,4 millió ingatlantulajdonosból 3 milliónak van lakásbiztosítása, de az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint sokan nem tudják, hogy az valójában milyen fedezetet nyújt, illetve azt sem, hogy az ingatlan vagy az ingóságaink védelmén túl milyen hasznos kiegészítő szolgáltatásokat választhatnak szinte minden élethelyzetre.

Kinek a feladata a hóeltakarítás?

Januárban érkezett meg az igazi tél, és a hideg időben lehulló hó hamar ráfagyhat a járdákra, letaposva pedig valóságos „korcsolyapályává” is változhat, ami balesetveszélyes lehet. Fontos tudni, hogy az ingatlanok előtti járda megtisztítása az ingatlan tulajdonosának vagy kezelőjének, használójának, bérlőjének a feladata, a balesetet szenvedő gyalogos pedig akár polgári pert is indíthat az őt ért kár megtérítése érdekében.

Jól jöhet a lakásbiztosításhoz tartozó épülettulajdonosi felelősségbiztosítás, de természetesen ez nem mentesít minket attól, hogy mindent megtegyünk a balesetek elkerülése érdekében, sőt, fontos tudni, hogy amennyiben a kármegelőzési vagy kárenyhítési kötelezettségünknek nem teszünk eleget, úgy a biztosító, bár fizet a károsultnak, de velünk szemben élhet a visszakövetelési (regressz) jogával – írja közleményében a pénzügyi tanácsadó cég.

A fentihez hasonló felelősségbiztosítás kiegészítő szolgáltatásként minden biztosítótársaságnál elérhető, tehát ha igyekezetünk ellenére mégis bekövetkezne a baj, a biztosító átvállalja a kockázatot azokban az esetekben, amelyekben a biztosított felelőssége megállapítható.

Fotó: Pixabay

Biztosítók