Hiányosak a magyar családok pénzügyi ismeretei

Hiányosak a magyar családok pénzügyi ismeretei

Erősíteni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát és képességét – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület közös évértékelő konferenciáján, Budapesten. Az ÁSZ elnöke felhívta a figyelmet, hogy a személyi hitelek adósságcsapdába sodorják a lakosságot, „a fekete felhők már gyülekeznek”.

Domokos László rávilágított: Számos nemzetközi és hazai kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság pénzügyi kultúrája elmarad a kívánatostól, annak ellenére, hogy pénzügyi kultúra fejlesztésével számos szervezet foglalkozik. Kifejtette, hogy az OECD által végzett kutatások eredményei is arra világítottak rá, hogy a magyar családok pénzügyi ismeretei hiányosak. Pozitív megállapítás a korábbi évekhez képest, hogy kevesebben küzdenek napi megélhetési gondokkal, ugyanakkor többletjövedelmet csak kevesen tesznek félre a "nehezebb napokra". A kedvező környezet, a reálbérek növekedése mellett a lakosság kevésbé lett előrelátó a pénzügyeket illetően.

„Ezermilliárd". Ennyivel emelkedett tavaly a magyar lakosság hitelállománya – mutatott rá az ÁSZ elnöke. Kifejtette: a lakossági hitelállomány növekedése a válság előtti száguldáshoz mérhető. A hitelek közül leginkább a fogyasztási kölcsönök mennyisége ugrott meg. Ez pedig a legveszélyesebb dolog – hívta fel a figyelmet Domokos László.

Biztosítók