Hiába félsz tőle, még a te életedben eljön az önvezető autók kora

Hiába félsz tőle, még a te életedben eljön az önvezető autók kora

A járműipari beruházások egyik legaktuálisabb területe, hogy az autonóm technológia milyen gyorsan és hogyan épül be a mindennapokba, melyik márka tud előhozakodni a legújabb automata fékrendszerrel, kormánytechnológiával, vagy bármely más rendszerrel, amely már magától megcsinálja a sofőr feladatait. Az biztos, hogy hatalmas beruházási összegeket ölnek ebbe az iparágba, több márka már 2-3 év múlva nagy áttörést tervez, az viszont kérdéses, hogy hogyan fogadják az emberek az újdonságokat. Vajon mennyire bíznánk meg egy teljesen önvezető autóban? Mindezek mellett pedig hol tartunk a technológia tesztelésében?

A Deloitte által készített autóipari tanulmányban többek között azt vizsgálták, hogy miként változott az emberek gondolkodása az önvezető autókról. 2017 és 2018 között a vizsgált 17 ország mindegyikében csökkent azon a válaszadóknak az aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy nem bíznának meg ezekben a járművekben. A 22 ezer ember bevonásával végzett kutatásból az is kiderült, hogy a legfontosabb tényezők, amelyek meghatározzák az önjáró járművek elfogadását, azok: 

  • biztonság,

  • márkába vetett bizalom,

  • és a költségek.

Biztonság a legfontosabb szempont


Például az amerikai fogyasztók 71 százaléka mondta, hogy nagyobb valószínűséggel utazna önvezető autóval, ha az rendelkezne megalapozott, a biztonságáról tanúskodó dokumentumokkal, tesztekkel. A Németországban megkérdezettek 68 százaléka válaszolta ugyanezt erre a kérdésre. Mivel a biztonság kiemelt fontossággal bír az autonóm közlekedésben, a legnagyobb tech és járműipari cégek már évek óta nagy hangsúlyt fektetnek az eljárások tesztelésére.

Bár a felmérés nem tartalmazza, hogy a magyar lakosság számára mennyire fontos szempont a biztonság, a márka, vagy a költség, a tesztelések tekintetében sok ország előtt járunk. Korábban már többször is szó volt róla, hogy milyen ütemben halad a zalaegerszegi tesztpálya építése. Megkeresésünkre Dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a zalaegerszegi tesztpálya projekt első ütemének megvalósítása a tervek szerint halad. Tesztelésre alkalmas állapotban van már: 

  • a dinamikai tesztfelület,

  • a kormányozhatósági pálya,

  • a Smart City Zóna első része,

  • valamint elkészült a rendezvényközpont és a műszaki épület is.


Az elkészült modulok alkalmasak különféle járműdinamikai tesztekre és egyes járműasszisztens rendszer-tesztekre (pl. parkolóasszisztens rendszerek, sávtartó elektronika, vészfék-asszisztens, stb.), melyeknél 2018-ban már 5 próbaüzemi, valós járműtesztre is sor került. Folyamatban van továbbá az 5G hálózat kísérleti alkalmazása a tesztpályán, együttműködve a kommunikációs technológiai ipari cégekkel és az egyetemi partnerekkel, várhatóan 2019 során már ennek a bemutatójára is sor kerülhet.

Fotó: Pixabay

Biztosítók