Gyakrabban fordultunk meg a kutaknál

Gyakrabban fordultunk meg a kutaknál

Tovább nőtt az év első háromnegyedében a benzin és a dízel hazai forgalma, de kisebb ütemben, mint féléves összevetésben.

Az év első kilenc hónapjában 2,8 milliárd liter üzemanyagot autóztak el a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjaihoz tartozó kutaknál tankolók, de az országos adat ennél nagyobb: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesítése szerint már augusztus végén 3,5 milliárd liternél jártunk, ennél frissebb adat a NAV-nál egyelőre nincs.

A MÁSZ tagvállalatai olyan társaságok, amelyek a nagy márkákhoz tartozó, úgynevezett színes kutakat üzemeltetik.

Ezek adják az országban működő mintegy kétezer töltőállomás felét, és ezeken keresztül talál vevőre az eladott összes benzin háromnegyede, illetve a gázolaj kétharmada. A tagok az első háromnegyed évben 1,7 milliárd liter gázolajat és 1,06 milliárd liter benzint értékesítettek. Ez az előző év azonos időszak eladásaihoz képest – súlyozott átlag alapján – 7,9 százalékos bővülés, miközben az első hat hónapban még plusz 8,2 százalékot mutatott ki a MÁSZ.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A növekedés némi mérséklődését az árak emelkedése okozhatta

– közölte a Világgazdasággal Grád Ottó, a szervezet főtitkára. A forgalom gyarapodása ugyanis a benzin esetében volt kisebb – csak 5,1 százalékos –, márpedig benzines autót főként magánszemélyek használnak, akik egyrészt árérzékenyebbek, másrészt nincs is kire továbbhárítaniuk a magasabb üzemanyagköltséget. Gázolajból viszont 9,7 százalékkal fogyott több, hiszen a vállalati vásárlók (fuvarozók) a saját áraikban érvényesíthetik az üzemanyagköltségeiket, a gazdaság növekedésével pedig egyébként is együtt jár a szállítás bővülése.

Az üzemanyag-felhasználás nagyjából együtt mozog a GDP alakulásával, hiszen az utóbbi növekedésével nagyobb a vásárlóerő is

– tette hozzá a főtitkár. Magyarázata szerint a harmadik negyedévben lényegében a korábbi trend folytatódott: ismét kiemelkedő mértékben, ezúttal 15,4 százalékkal emelkedett a prémiumbenzinek forgalma, míg a prémiumdízelé 4 százalékkal. Az évek óta alig-alig jelen lévő 98-as benzin piaca tovább szűkült.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

Fotó: Pexels

Biztosítók