Friss jelentésben vallanak a magyarok: súlyos probléma a klímaváltozás

Friss jelentésben vallanak a magyarok: súlyos probléma a klímaváltozás

Az európai lakosság 93 százaléka, a magyarok 96 százaléka súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, 92 százalékuk, a magyarok 96 százaléka támogatja az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött céljait - közölte friss jelentésében az Európai Bizottság szerdán.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók túlnyomó többsége az uniós tagállamok mindegyikében - így Magyarországon is - támogatja az éghajlatváltozás megelőzése érdekében eddig hozott uniós intézkedéseket, és azt szeretné, ha az uniós és a tagállami vezetők még komolyabb célokat tűznének ki ezen a területen, és növelnék Európa energiabiztonságát.

A megkérdezettek több mint kétharmada - uniós szinten a 72 százaléka, Magyarországon pedig a 76 százaléka - szerint a fosszilis tüzelőanyagok csökkentése az energiabiztonságra és a gazdaságra is kedvezően hatna. Ezen túlmenően a felmérés eredményei azt mutatják, hogy mindegyik tagállamban növekedett a lakosság szerepvállalása a klímaváltozás elleni küzdelemben.

UNIÓS átlagban 93 százalék, Magyarországon pedig 91 százalék azoknak az aránya, akik személyesen is konkrét lépéseket tettek és tesznek az éghajlatváltozás mérsékléséért.

A legnagyobb gazdasági szereplők közül az Európai Unió az első, amely jogilag kötelező erejű keretszabályozást léptetett életbe, hogy teljesítse a 2015-ös Párizsi Megállapodásban vállalt kötelezettségeit, és jó úton halad afelé, hogy alacsony üvegházhatású-gázkibocsátású gazdasági termelésre álljon át. Távlati célja az, hogy gazdasága 2050-re teljesen klímasemlegessé váljon - közölték.

Fotó: Pexels

Biztosítók