Fókuszba kerülhet a fenntarthatóság?

Fókuszba kerülhet a fenntarthatóság?

Az MNB Zöld Programja keretében kívánja elősegíteni, hogy a hazai pénzügyi közvetítőrendszer a jelenleginél lényegesen erőteljesebben támogassa a környezeti fenntarthatóságot. A jegybank ezért számos piacfejlesztő intézkedés lehetőségét vizsgálja, amellyel kapcsolatban ma nyilvános szakmai konzultációt indít.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019 februárjában hirdette meg Zöld Programját a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentése, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítése érdekében.

A program keretében az MNB számos intézkedéssel ösztönzi a magyarországi pénzügyi intézmények, illetve az általuk kínált termékek környezettudatosabbá, zöldebbé tételét is. Első lépésként az MNB pályázatot hirdetett a felügyelt pénzügyi intézmények számára a 2019. évi Zöld Pénzügyek Díj elnyerésére. Szintén a Zöld Programba illeszkedik az MNB azon közelmúltbeli intézkedése, hogy – jegybanki körökben az elsők között – elkülönített zöldkötvény-portfóliót hoz létre a devizatartalékban. Következő lépésként az MNB részletesen megvizsgálta, és egy tanulmányban összefoglalta azokat a lehetséges intézkedéseket, amelyek a hazai zöld pénzügyi piacok beindítását, fejlesztését célozzák.

A környezeti szempontok banki kockázatkezelésbe való erősebb integrálása, a dedikált zöld lakossági pénzügyi termékek elősegítése vagy éppen a zöld hitelezést támogató tőkekövetelmény-szabályozás egyaránt hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a hazai pénzügyi rendszer a jövőben egyre nagyobb mértékben finanszírozhassa a környezeti fenntarthatóságot, klímavédelmet szolgáló beruházásokat. Mivel a pénzügyi rendszerben a „zöld fordulat” csak egy fokozatos, tudatos folyamaton keresztül mehet végbe, a vitaanyag számos strukturális intézkedést is tartalmaz. Így például a témával kapcsolatos lakossági ismeretterjesztésre, keresletélénkítésre, vagy éppen a zöld pénzügyi kutatásokra, szakemberképzésre vonatkozóan.

A mai nappal nyilvános konzultációra bocsátott dokumentumban szereplő, jelenleg az MNB által vizsgált intézkedésekre a jegybank a nyár folyamán várja az érintett piaci és társadalmi szereplők észrevételeit, javaslatait. Az MNB ezek alapján 2019 őszén alakítja ki végleges intézkedési csomagját.

Fotó: Pixabay

Biztosítók