Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

Mi lenne, ha akkor is tudnánk kártyával fizetni, ha egy haverunknak akarunk pénzt kölcsönadni? Erre az ötletre építette fel a Twitter vezérigazgatója a Square-t, egy olyan startupot, ami azóta már ételszállítástól kezdve bérszámfejtésen keresztül digitális boltvezetésen át egy csomó mindennel foglalkozik. Bár a cég még sosem volt nyereséges, a befektetők imádják: IPO-ja óta tízszeresére emelkedett a Square részvényeinek árfolyama.

Fizess kártyával a haverodnak


A Square-t Jack Dorsey alapította 2009-ben, a Twitter mostani vezérigazgatója, az ötlet onnan jött, hogy egy barátja el akart adni egy csapot, de a potenciális vevő csak hitelkártyával tudott fizetni, amit az eladó nem tudott elfogadni. Eredetileg Squirrelnek (vagyis mókusnak) hívták volna, de végül a Square (négyzet) mellett döntöttek, ami a társaság kártyaolvasóinak szögletes formájára és a "squaring up," (vagyis az adósság rendezése) kifejezésre egyszerre utal.

A Square húzóterméke egy kártyaolvasó, melyet bárki használhat arra, hogy bankkártyákat és hitelkártyákat el tudjon fogadni, bárhol. A kártyaolvasót egy mobiltelefonra vagy laptopra kell csatlakoztatni, melyen fut a Square alkalmazása, ha valaki fizetni akar, csak beolvassa a kártyáját a szerkezet segítségével, és az app feldolgozza a tranzakciót. Eredetileg a mobilok jack-dugójára kellett csatlakoztatni a szerkezetet, ma viszont már elég akár az app is ahhoz, hogy valaki fizetni tudjon, sőt kártya sem kell hozzá, hiszen képes például az Apple Pay mobilfizetési tranzakcióit is feldolgozni. 

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

 

Fotó: Square



A terminálokon kívül egy csomó másik pénzügyi és logisztikai szoftver és hardver is elérhető a Square-en keresztül: 

  • Square Point of Sale egy olyan szoftver, mellyel a hagyományos pénztárgépeket és kártyaterminálokat egyszerre akarják helyettesíteni. Nemcsak kártyaolvasásra használható, hanem készletkezelésre, az értékesítés elemzésére, adómenedzsmentre és az ügyfelek vásárlásainak nyomonkövetésére is. A Square POS képes digitális aláírásokat is fogadni és ügyfélvisszajelzéseket is tárolni. A rendszer elérhető androidos tabletekre, iPadekre (Square Stand) és a Square saját fejlesztésű eszközére, a Square Registerre is.

 

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

 

A Square POS. Fotó: Square

 

  • Square for Retail a korábbi termék, a Point of Salet továbbgondoló alkalmazás; lényegében egy központi, bolthálózat menedzsment-alkalmazásról van szó, ami képes készletek kezelésére, logisztikai feladatok megszervezésére, árurendelésre, bevétel- és nyereségelemzésre és az alkalmazottak kezelésére is.
  • Square Capitalon keresztül az eladók hitelt is vehetnek fel.
  • Square Cash mobilfizetési app segítségével az ügyfelek tárolhatnak pénzt, vásárolhatnak és vehetnek akár bitcoint és más kriptopénzeket is.
  • Square Online Payrollon keresztül automatikusan menedzselni lehet az alkalmazottak és alvállalkozók fizetését és az ezzel járó adminisztrációt és adózást is.
  • Ezen kívül a Square ajánl ajándékkártyákat, p2p pénzátutalást appokon és a weboldalukon keresztül, egy online időpont foglalási alkalmazást és egy boltokat és beszállítókat összekapcsoló platformot is.


Jelenleg a Square az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Királyságban érhető csak el. Összesen körülbelül két millióan használják.
 

Elkérik az árát


A szolgáltatás persze nincs ingyen: 

  • bár a jack-dugós mágneskártya-olvasót a Square ingyen kiszállítja,
  • a chipkártyás Square Reader már 49 dollár,
  • a Square Stand, egy tabletet értékesítési ponttá alakító rendszer pedig 169 dollár.


A szolgáltatás igénybevétele után a Square minden kártyás tranzakcióból legombol 2,75%-ot és minden olyan tranzakcióból 3,5%-ot, melynél beüti a kártya adatait a vásárló és nem érinti vagy húzza le a kártyát.

Ha valaki Square Registert, a cég saját "tabletjét" használja, 2,5% + 10 centes díjat fizet csak tranzakciónként, viszont havi 49 dolláros használati díjat is ki kell fizetnie. 

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

 

A Square Register. Fotó: Square


Ahogy korábban említettük, a Square hitelezéssel is foglalkozik a Square Capitalon keresztül: ez a platform hasonlóan működik, mint az Amazon Lending; csak céges ügyfeleknek elérhető, akik a Square-rel való együttműködésük alapján jogosulttá válhatnak a finanszírozásra. 500-tól 100 ezer dollárig terjed a kihelyezett hitelek volumene, összesen már mintegy 3,1 milliárd dollárnyi forrást helyezett a kkv-szektorba a pénzügyi intézmény.

A törlesztés automatikusan zajlik a Square-en keresztül átfolyó értékesítési volumenből, a kamatozást személyre szabják.

A fizetésekkel foglalkozó Payroll díja alvállalkozónként 5 dollár havonta, alkalmazottak esetén pedig 29 dollár havonta + 5 dollár / fő.
 

Dől a pénz


A Square 2015 novemberében került tőzsdére, 9 dolláros árfolyamon. Akkor vett és azóta tartotta befektetését, megtízszerezhette pénzét, hiszen jelenleg egy Square-részvény 91 dollárt ér. A cég piaci kapitalizációja jelenleg 36,38 milliárd dollár. 

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup


A Square részvényeit egyébként annak ellenére zsákolják, hogy a vállalatnak még egy nyereséges éve sem volt eddig. Bár árbevételük már 2,2 milliárd dollár volt tavaly és veszteségük is csökken, még mindig nem voltak profitábilisak. 

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

 

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup


A rossz eredményt a befektetők mindezek ellenére nem fájlalják, hiszen a cég bevételei folyamatosan növekednek, a cég vezetése pedig a növekedésre, R&D-re fordítja a pénzt. A stratégiának úgy tűnik, meg is van az eredménye: a Square Cash például már gyorsabban növekszik mint a PayPal Venmeója. Sok elemző úgy véli, ez a szolgáltatás lesz hamarosan a cég húzóterméke, ami akár a Kínában már népszerű mobilfizetést is popularizálhatja az Egyesült Államokban: 
2018.08.31 06:22Futótűzként söpört végig az új fizetési őrület a Föld túloldalán - felkészül az egész világ

A Square növekedése egyébként nemcsak organikus, a startup számos vállalatot felvásárolt már: övék többek közt a Weebly e-kereskedelmi lánc, a Caviar ételkiszállítási vállalat és a BookFresh időpontfoglalási alkalmazás is. Ezeknek egy részét (például a BookFresht) a Square már integrálta is rendszereibe.
 

Most akkor vegyek?


Bár még évek kérdése, mire Magyarországra is eljut a Square vagy valamilyen hasonló megoldás, befektetői szempontból mégis érdekes az amerikai startup, hiszen részvényeivel a NYSE-en akár mi is kereskedhetünk.

A Square árfolyama csak idén több mint 150%-ot emelkedett, ami hatalmas ugrásnak felel meg, az elemzők véleménye viszont megosztott a kilátásokat illetően: 

  • Az Investor Place szerint a Square részvényei már túlvetté váltak, 70%-kal a 200 napos mozgóátlag fölött kereskednek. Úgy vélik, ha valaki a beszálláson gondolkozik, érdemes inkább várnia, míg elcsitul a vállalat körüli hype és akkor beszállni, ha egy kicsit visszaesik az árfolyam. Ők 85 dolláros szintet látnak jó vételnek, most egy Square-papír 91,25 dollárt ér.
  • A CFRA elemzői még ennél is sötétebb képet látnak: még augusztusban azt nyilatkozták, hogy semmi nem indokolja a Square értékeltségét (pedig akkor még csak 71 dollárt ér) és várhatóan a startup papírjai egészen 58 dollárig vissza fognak esni.
  • Van viszont, aki optimista: a Guggenheim a Square-t a legjobb ötletnek nevezte a fintechpiacon, 12 hónapos célárukat pár napja 100 dollárra módosították. A Guggenheim lépését 10%-os rali követte.


Címlapfoto: peixabay.com

Biztosítók