Ezt gondolják magánemberként az MNB dolgozói a gyermekvállalásról

Ezt gondolják magánemberként az MNB dolgozói a gyermekvállalásról

A Magyar Nemzeti Bank Karitatív Csoportja Családra hangolva címmel felhívással fordult a jegybank munkavállalóihoz, hogy a gyermekvállalás további ösztönzésére vonatkozóan magánemberként, önkéntes alapon osszák meg javaslataikat. Az összesen 180 javaslattevő szerint meg kell különböztetni az első, a második és a harmadik gyermek vállalására irányuló ösztönző eszközöket.

A munkatársak közül többen javasolták, hogy már az első gyerek után is legyenek bevezetve bizonyos gyermekvállalási támogatások. Többek között ilyen az egyetemistáknak javasolt házassági és gyerekszülési támogatás, a bababarát felsőoktatás, a baba- és családbarát kollégium létrehozása, a részmunkaidő nagyobb elfogadottsága, valamint az adó/járulék kedvezmény cégeknek gyermekes családtagok részmunkaidős foglalkoztatás esetén – apák részére is. A második gyermek vállalásánál a javaslattevők a GYES és a GYED emelésében látják a megoldást. A legalább 3 vagy 4 gyermeket vállaló nagycsaládosoknál pedig a teljes adómentesség lehetne az ösztönzőerő.

A javaslattevők kiemelt figyelmet fordítanának az egészségügyi szűrésekre, ezen belül is az inzulinrezisztenciára, mint a meddőség egyik okára. Az egyik legfontosabb tényezőnek a gyermekvállalással kapcsolatos célzott szűrővizsgálatok bevezetését, a vetélést és meddőséget okozó tényezők idő előtti kiszűrését (pl. államilag finanszírozott, évente kötelező jelleggel általános vizsgálattal,) ezen felül a gyermekvállalás előtt álló pároknak a gyermekvállalás-specifikus szűrővizsgálatok bevezetését ítélték meg. A vélemények szerint a célzott egészségügyi szűrővizsgálatok nyomán a gyermekvállalási kor csökkenhet, ezáltal pedig a vállalható gyermekek száma növekedhet.

Fotó: Pexels

Biztosítók