Ezért tartja otthon a többség a megtakarítását

Ezért tartja otthon a többség a megtakarítását

A legtöbben szükség esetére otthon tartják megtakarításaikat, vagy éppen keveslik a félretett pénzüket ahhoz, hogy befektessék azt. Az egyes megtakarítási termékeket az emberek nagy része legfeljebb hallomásból ismeri – írja a vg.hu.

Az OTP Bank Öngondoskodási Index felmérése évek óta vizsgálja a lakosság készpénz felhalmozásának mértékét és okait. A legfrissebb adatokból jól látszik, hogy a tavalyi évben nőtt a legnagyobb mértékben – csaknem 10 százalékponttal, 41 százalékra – a legalább időnként otthon tartott pénz aránya.

Az egyre több, „párnacihában” tartott pénz mögött változatos motivációk húzódnak meg: a megkérdezettek többsége (88 százalék) azért tartja otthon részben vagy egészében a megtakarításait, hogy az kéznél legyen, ha szükséges.A második legnépszerűbb indok (68 százalékkal) az, hogy túl kicsinek tartják a megtakarításra szánt összeget ahhoz, hogy befektessék.

Nem ismerik a befektetési termékeket

Az egyes megtakarítási termékek ismertségét vizsgálva jól látszik, hogy a bankkapcsolattal rendelkező ügyfelek jelentős része nem ismeri jól a különböző befektetési formák sajátosságait.

Az Öngondoskodási Index felmérésben megkérdezettek kétharmada legfeljebb hallomásból ismeri az állampapírt, 60 százalékuk van így a betétszámlával, és közel ennyien a takarékszámla és a megtakarítási számla fogalmaival. A részvényekről pedig a lakosság mindössze 6 százalékának van csak mélyebb tudása saját bevallása szerint.

A hosszú távú megtakarítások mértéke évről évre csökken, az időskori megélhetést a legfrissebb adatok szerint inkább az államra bíznák a megkérdezettek, ennek megfelelően 86 százalékuk nem tud spontán, név szerint említeni egyetlen nyugdíjcélú megtakarítási formát sem.

Fotó: Pexels

Biztosítók