Ezek idén a legjelentősebb globális kockázatok

Ezek idén a legjelentősebb globális kockázatok

A politikai és társadalmi polarizációt, valamint a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer gyengülését emeli ki legfőbb fenyegetésként a Világgazdasági Fórum (WEF) idei Globális Kockázati Jelentése, amit Davosban mutattak be. A szélsőséges időjárási események évek óta vezetik a globális kockázati tényezők toplistáját.

A jelentés egyik legfőbb kérdésfelvetése, hogy szép csendben válságba csúszik-e ismét a világgazdaság, hiszen a makrogazdasági kockázatok fokozódni, míg a leküzdésükre irányuló globális szándék csökkenni látszik. 

Az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási események és a természeti katasztrófák kockázati valószínűsége igen nagy a jelentés szerint, ugyanakkor kezelésük egyre nehezebb a zavarossá váló geopolitikai helyzet közepette – hangsúlyozza jelentésében a Világgazdasági Fórum. A környezeti kockázati kategória az utóbbi évek jelentéseiben egyre hangsúlyosabbá vált, az ezzel kapcsolatos kockázatok 2011-ben kerültek be először a top 5-be.

Emellett a gyorsan fejlődő kiber- és technológiai fenyegetések a legjelentősebb potenciális vakfoltok, hiszen a jelentés szerint még mindig nem ismertjük teljes mértékben a hálózatokra épülő társadalmak sebezhetőségét

A gazdasági növekedés előbb-utóbb meg fog torpanni, amit recesszió követ majd – figyelmeztet a WEF – ekkor azonban a központi bankoknak igen korlátozott lehetőségük lesz a visszaesés negatív hatásainak enyhítésére, hiszen a kamatlábak még mindig a nullához közelítenek. 

A protekcionista politikák, mint amilyen Donald Trump Kínával szemben kivetett vámtarifái, a populizmus, mint amilyen a Brexit „vegyük vissza az irányítást” üzenete, illetve a folyamatos polgári zavargások, mint például a franciaországi sárgamellényesek tüntetése mind rontanak a makrogazdasági kockázati helyzeten, amiben a vállalatok működni kényszerülnek – emeli ki a jelentés. 

A vállalatok egyre kevésbé érzik úgy, hogy kontrollálni tudják ezeket a makrogazdasági és társadalmi fenyegetéseket. Működésük szempontjából ezért egyre fontosabb egy erős forgatókönyv-tervezés, hiszen a zavargások, a bevándorláspolitika változásai, vagy a kritikus infrastruktúrát érintő meghibásodások mind olyan fenyegetések, amik zavart okozhatnak a vállalati működésben. A jelentés szerint jó példa a kiberkockázat, amire a vállalatok ma már elkerülhetetlen kockázatként tekintenek.

Fotó: Pixabay

Biztosítók