Enyhén drágulnak a lakáscélú-, valamint a személyi hitelek

Enyhén drágulnak a lakáscélú-, valamint a személyi hitelek

2018. októberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú- valamint a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén emelkedett. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú hitelek esetében kismértékben csökkent az előző hónaphoz képest, míg a személyi hiteleknél emelkedés volt tapasztalható. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott forint hitelek esetében az 1 milló euro érték alatti kategóriában a kamatlábak csökkenése, míg az 1 millió euro érték feletti hitelek esetében a kamatlábak növekedése volt megfigyelhető.

2018. októberben a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója részben az éven túli kamatfixálású hitelek növekvő súlyának köszönhetően összességében kismértékben emelkedett. Az októberben kötött új lakáscélú hitelek kamatfixálásának átlagos hossza 92 hónap volt, míg csak az éven túl rögzített kamatozású hiteleket vizsgálva ez az érték 99 hónap volt. A szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi hitelek hitelköltség mutatója enyhén emelkedett. 

Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú hitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében csökkent szeptemberhez képest, míg a személyi hitelek esetében nőtt.

A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába csekély mértékben csökkent, míg az eurobetéteké növekedett. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a forint- és eurobetétek esetében kisebb mértékben emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok 1 millió euro érték alatti forinthiteleinek átlagos kamatlába csökkent, míg az eurohitelek esetében enyhe emelkedés volt látható. Az 1 millió euro érték feletti kategóriában a forinthitelek kamatlába nőtt, míg az eurohitelek kamatlába esetén csökkenés volt megfigyelhető.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek szezonálisan igazított új szerződéses értéke esetén az 1 millió euro érték alatti kategóriában nem változott az előző hónaphoz képest, míg az 1 millió euro érték feletti kategóriában csökkenés volt tapasztalható. Az eurohitelek esetében az 1 millió euro érték alatti kategóriában nem történt változás az új szerződések szezonálisan igazított értékében, míg az 1 millió euro érték feletti kategóriában növekedést figyelhettünk meg.

A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába enyhén csökkent, míg az eurobetéteké változatlan szinten maradt. A nem pénzügyi vállalatok forint- és eurobetéteinek szezonálisan igazított új szerződéses értéke nőtt.

Fotó: Pexels

Biztosítók