Elutazik? Erre figyeljen!

Elutazik? Erre figyeljen!

Legyen szó akár a közelgő húsvéti ünnepekről, akár a tavaszi időszak beköszöntével megszaporodó hosszabb-rövidebb elutazásokról, egyre többen hagyják őrizetlenül napokra otthonukat, amely a betöréseknek is kedvez. A KÖBE összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni, hogy hazaérve elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket.

A Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kommunikációs vezetője, Baranyai Eszter szerint „ilyenkor jelentősen megnő a betörések valószínűsége, s ezzel együtt a lakás kárbejelentések száma is. Éppen ezért, néhány alapvető óvintézkedést érdemes indulás előtt megtenni, hogy minimalizáljuk a hazatéréskor tapasztalt kellemetlen meglepetés esélyét.”

A következőkben a KöBE azt is összeszedte, mire célszerű figyelni, hogy távollétünk alatt a betörők elkerüljék otthonunkat.



1. Rejtsük el a szem elől az értéktárgyakat: Tartsuk az ablakokat zárva és húzzuk be a függönyt, mielőtt elindulunk otthonról! Az élettér, amelybe be lehet tekinteni, olyan a tolvajok számára, mint egy vonzó kirakat.

2. Zárjuk le a melléképületeket is: A káresetek egy részében előfordul, hogy az illető házát a saját melléképületéből, vagy garázsából elvett szerszámmal törték fel. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy nemcsak a bejárati ajtót, hanem az ingatlan területén mindent bezártunk, és nem hagytunk elöl olyan tárgyat, amivel segíthetnénk a betörőknek.

3. Erős zárak és fogantyúk: Több napos utazás előtt érdemes a már régi, elhasználódott ajtó-/ablaknyitó fogantyúkat, öreg zárakat ellenőrizni és szükség szerint kicserélni a biztonságos zárhatóság érdekében. Arról is győződjünk meg mindenképp, hogy a bejárati ajtó nem túl gyenge-e már, biztosan ellenállna-e egy erősebb rúgásnak, lökésnek. Ha mégsem, praktikus még indulás előtt cserélni – ez a befektetés biztosan megtérül majd.

4. Automata fények: Amikor épp az ingatlanban tartózkodunk, kisebb a betörés veszélye, viszont ha kimozdulunk néhány napra, a tolvajok könnyen kifigyelhetik, hogy a ház elhagyatottá vált. Ilyenkor az automata időzítővel ellátott beltéri világítások nagy szolgálatot tehetnek, hiszen könnyen azt az érzetet kelthetik a kéretlen kíváncsiskodókban, mintha a ház a távollétünk alatt is épp lakott lenne.

5. Zárjuk le jól a kulcsos szekrényt: Aki a házon kívül is tart kulcsos szekrényt, fontos ügyelnie rá, hogy mindig megfelelően zárja azt. Arra sem árt odafigyelni a zárható doboz kiválasztásánál, hogy ne legyenek rajta olyan kis nyílások, amelyen keresztül a tolvajok ki tudnák halászni a kulcsokat. Ezzel megelőzhetjük, hogy ha mégis betörtek hozzánk, legalább ne a saját autónkon meneküljenek el az értékeinkkel!

5+1. Otthonbiztosítás: Ha a fentiek betartása ellenére is megtörténne a baj, és betörnének otthonunkba, amíg távol vagyunk, jelentősen megkönnyíti értékeink pótlását, ha rendelkezünk egy gondosan kiválasztott és előzetesen megkötött lakásbiztosítással.

Biztosítók