Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak

A gazdaság dinamikus bővülése után megindult a foglalkoztatás növekedése az Európai Unióban és az eurózónában egyaránt, ugyanakkor az egyes tagállamok eltérő mértékben profitáltak a fellendülésből - derült ki az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális fejleményekről szóló jelentéséből. Az országok jelentősen tudták növelni az aktivitási rátát és folyamatosan csökken a munkanélküliség is. Az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac nyertesei a kelet-közép-európai dolgozók, a régióban ugyanis érdemben növekedtek a keresetek, és a munkaerőhiány miatt még tovább emelkedhetnek. Mindeközben az is látható, hogy gyors átalakuláson megy keresztül a munkaerőpiac az EU-ban: az iparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban csökken a foglalkoztatás, miközben a szolgáltató szektorban dinamikusan nő.

 

A GDP 2014-ben érte el a válság előtti szintet, ugyanakkor a foglalkoztatottak száma csak két évvel később, 2016-ban kapaszkodott fel a 2008-as szintre az Európai Unióban. Ez nem meglepő, hiszen a foglalkoztatás általánosságban csak a gazdasági növekedés megindulása után kezd érdemben bővülni. A fellendülést késleltette az európai szuverén adósságválság, azonban a magára találó gazdasági növekedésnek köszönhetően a foglalkoztatás tavaly már új csúcsra emelkedett az EU-ban. 

 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak

Klikk a képre!

 


Miután a foglalkoztatás növekedése később indult, így az egy foglalkoztatottra jutó termelékenység nagymértékben növekedett. 

 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak

Klikk a képre!

 


A foglalkoztatás bővülése a különböző munkaerő-piaci reformoknak is köszönhető, amelynek eredményeképp az aktivitási ráta elérte az Egyesült Államokét. 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak


A legmagasabb aktivitási ráta az északi és több nyugati országban figyelhető meg. A mezőnyből továbbra is kiemelkedik Svédország, de Hollandia és Dánia is jól szerepel - utóbbi annak ellenére, hogy 2008-hoz képest kiemelkedően magas szintről kissé csökkent az aktivitás. A kelet-közép-európai országokban érdemben nőtt az aktivitás, de többségük jelenleg is alulmúlja az EU-átlagot. Az aktivitási ráta tekintetében a leginkább szembetűnő javulást 2008 és 2017 között Magyarország és Málta tudta felmutatni, igaz, az EU-s átlagtól még mindig elmarad a két ország. 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak


Az Európai Bizottság elemzése szerint a ciklikus fellendülésből minden uniós ország profitált, de a GDP-növekedés, a foglalkoztatás, és a termelékenység is elértő mértékben bővült a tagállamokban. A 2014 és 2017 közötti időszakban a közép-kelet-európai országok dinamikus GDP-növekedést tudtak felmutatni, ugyanakkor a foglalkoztatás a gazdasági növekedésnél lassabban bővült majdnem mindenhol. 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak


A termelékenység bővülése főként a kelet-közép-európai országokban volt megfigyelhető, miközben a déli tagállamok gyengén teljesítettek ebben a tekintetben. 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak


A munkaerőköltség szerte Európában emelkedésnek indult, a legnagyobb mértékben a közép-kelet-európai régióban. Romániában nőttek leginkább a bérek, amit érdemi, de a keresetek emelkedésétől elmaradó ütemű termelékenység-növekedés jellemzett.

Magyarországon a románnál visszafogottabb béremelkedést láthatunk, ezzel párhuzamosan viszont a termelékenység is visszafogottabb ütemben nőtt.

 

Összességében az látszik, hogy a keresetek az elkövetkező időszakban is dinamikusan növekedhetnek a kelet-közép-európai régióban, hiszen a munkaerőpiac egyre feszesebb, amit a térségben a gyors GDP-növekedés mellett a Nyugat-Európába történő kivándorlás is felerősít. Érdemes megjegyezni, hogy a bérek emelkedése hosszú távon nem szakadhat el a termelékenységről, ez ugyanis versenyképességi problémákat okozhat.



Nem csak a régióban, hanem az unió egészében nőhet a foglalkoztatás és csökkenhet a munkanélküliségi ráta, de a jövőben várhatóan kissé lassabb mértékben, mint a megelőző években. 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak

 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak


 

Átalakuló ágazatok

A foglalkoztatás szerkezete jelenleg komoly átalakuláson megy keresztül. Az iparban, a feldolgozóiparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma jelentősen visszaesett az EU-ban, ami részben a robotizációnak köszönhető, másrészt, ezeknek a szektoroknak a súlya kezd visszaszorulni a GDP-n belül. Ugyanakkor a szolgáltató szektorban egyre nő a foglalkoztatottak száma: az információ és kommunikáció, valamint a szakmai-tudományos tevékenység igen nagy növekedést tudott felmutatni. 

Eljön a mennyország a kelet-európai dolgozóknak





(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Ujvári Sándor. Hegesztő dolgozik a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő, pótkocsikat és gépjármű felépítményeket gyártó Budamobil-Cargo Járműipari és Szolgáltató Kft. kalocsai üzemében 2018. február 23-án.)

Biztosítók