EIOPA: folyamatosan ellenőrizni kell a biztosítók tulajdonosainak és irányítóinak fedhetetlenségét

EIOPA: folyamatosan ellenőrizni kell a biztosítók tulajdonosainak és irányítóinak fedhetetlenségét

Az EIOPA a biztosítók igazgatósági tagjai és minősített befolyásszerzői alkalmasság-értékelésének felülvizsgálatát sürgeti.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) közzétette partneri felülvizsgálatának eredményét. A felülvizsgálat célja annak felmérése volt, hogy a nemzeti felügyeleti hatóságok (NCA-k) milyen módon értékelik az igazgatási, irányító és felügyelő testületi (AMSB) tagok, illetve minősített befolyásszerzők alkalmasságát.

Az EIOPA áttekintette az ASMB tagok és minősített befolyásszerzők alkalmasság-értékelése céljából kinevezésükkor és folyamatos jelleggel, egyéni és csoportos szinten az NCA-k által alkalmazott nemzeti szabályozási keretrendszereket és felügyelési gyakorlatokat. Ezenkívül az EIOPA megvizsgálta a határon átnyúló együttműködés hatékonyságát is.

A Szolvencia II irányelv egyik alapvető követelménye a biztosítók tulajdonosainak és irányítóinak feddhetetlensége. Ennek érdekében elsődlegesen a biztosítók felelősek az ASMB tagok alkalmasságáért és megbízhatóságáért. Az NCA-k értékelési eljárásukat csak a biztosítók által elvégzett értékelést követően folytatják le. Új minősített befolyásszerző megjelenése, illetve a minősített befolyásszerzők összetételének változása hasonlóképpen az NCA-k eljárásának és jóváhagyásának függvényében történhet meg. 

A jelentés a partneri felülvizsgálat általános eredményeit mutatja be, többek között az azonosított legjobb gyakorlatokat, esettanulmányokat, valamint egyedi ajánlásokat. A jelentés a felülvizsgálat eredményeit nevesítve tartalmazza.

Általában véve elmondható, hogy az NCA-k jelentős erőforrásokat szentelnek az AMSB tagok és minősített befolyásszerzők kezdeti értékelésére. Mindazonáltal ezt egyszeri feladatnak tekintik, és csupán kevés NCA építi be azt folyamatos felügyeleti tevékenységébe. A folyamatos felügyeleti értékelés olyan proaktív, kockázatalapú és arányos eljárást jelent, amely az NCA-k saját kezdeményezésén alapul, felügyeleti tevékenységükből fakad.

Az NCA-któl a jelentés cselekvést vár el a nemzeti jogszabályok és szabályozói keretrendszer, az alkalmasság-értékelési kérdőívek, továbbá útmutatás és felügyeleti nyilvántartás tekintetében.

A felülvizsgálat megindítására számos olyan határon átnyúló ügy után került sor, melyek jelezték, hogy az Európai Gazdasági Közösség területén az alkalmasság-értékelés harmonizációja nem valósult meg, mely esetlegesen eltérő eredményeket jelentett ugyanannak a személynek különböző országokban történő értékelése során. A felülvizsgálat során megállapítást nyert, hogy az összetett, határon átnyúló alkalmasság-értékelések időben nagyon elnyúlhatnak, lefolytatásukat a nehézkes információmegosztás is gátolja. Az ASMB tagok alkalmasságának meghatározása kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy jelentősen eltér annak megítélése, hogy mikor és egyáltalán figyelembe kell-e venni a folyamatban lévő büntetőeljárásokat, valamint a bűncselekmények és szabálysértések megállapítására irányuló felfüggesztett hatósági eljárásokat. A partneri felülvizsgálat eredményeként az EIOPA törekedni fog a határon átnyúló értékelések megerősítésére és támogatására.

Foitó: Pixabay

Biztosítók